вівторок, 30 червня 2015 р.

Будь славен, день дитинства


Сонце пече, липа цвіте,
Жито доспіває – коли це буває?

Літо — найкраща пора. Починається воно у червні. Червоніють ягідки черешні, вишні, достигає полуниця. Червоні, білі, жовті троянди широко розкрили свої пелюстки. Радіють комахи, всі квіти, всі тварини та птахи. Радіють малюки й дорослі.




       4 червня в бібліотеці-філії №8 пройшла конкурсно -розважальна програма мандрівка у літо «Літечко запрошує» для учнів 1-2 класів табору відпочинку ЗОШ №1.

   Бібліотекар Харламова Т.М. показала дітям електронну презентацію «Літо – літечко»,  ознайомила з літніми місяцями, віршами, народними віруваннями, традиціями, прикметами літа.

    Учні прийняли активну участь у веселих конкурсах: конкурс «Хто швидше» (потрібно було згадати як найбільше фруктів, овочів, ягід, назв фруктових дерев); конкурс - із закритими очима вибрати з кошика один із фруктів або ягоду та відгадати їх; конкурс «весела вікторина на кмітливість»; конкурс -  хто швидше вип’є склянку води через соломинку; конкурс «загадало літечко загадки». Захід супроводжувався веселими дитячими піснями, галасом і сміхом. За активну участь на завершення учасники отримали солодкі призи.

У літечко веселе ми відкриваєм двері…



 
Канікули, канікули
Радієм їм щораз,-
Із іграми, мандрівками
Прийшло воно до нас.

    Літо — найкраща пора. Учні пішли на канікули, розпочали роботу табори літнього відпочинку, а для бібліотеки-філії №8 почалася гаряча пора з організації дозвілля дітей.

   На дітей чекають книжкові виставки, перегляди літератури, конкурсно-розважальна програма, віртуальна подорож рідним краєм, День казки, можливість подивитись улюблені мультфільми, проявити свої творчі здібності в малюванні, позмагатися в шахи та багато іншого.

                                                                                                   Радо запрошуємо Вас до бібліотеки!

неділю, 7 червня 2015 р.

Де́нь за́хисту діте́й


                               1 червня – День захисту дітей                                          
Де́нь за́хисту діте́й — свято України. Відзначається щорічно 1 червня. Припадає також на Міжнародний день захисту діте


       Щороку в перший день літа, 1 червня, відзначається Міжнародний день захисту дітей – прекрасне свято радості та надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. Це одне з найстаріших міжнародних свят.
 
Історія виникнення свята

За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення "дитячої" конференції в Женеві.
Офіційна версія виникнення Дня захисту дітей

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини - одним із пріоритетів у своїй діяльності. В Україні цей день відзначають із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. З 27 вересня 1991 року для України набула чинності Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок, сприяти наданню їй відповідних можливостей для цього. Цією конвенцією також чітко визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психічного насильства. Проте, не завжди деклароване стає реальним
 У бібліотеці до цього свята  провели конкурсну програму "Будь славен, День дитинства" з учнями 1 -2 класів дитячого оздоровчого табору при ЗОШ №1,  та конкурс малюнків "Хай завжди буде сонце"!