четвер, 26 січня 2017 р.


Любі діти!

27 січня День народження народження всесвітньовідомого автора казки «Пригоди Аліси в Країні Чудес»Льюїса Керролла.
         Народився майбутній автор  1832 року і вже в одинадцять літ показав себе неабияким вигадником. Так, у себе в саду з дозволу батьків із їхньою допомогою він побудував іграшкову залізницю – одну з перших в історії!     Вона мала кілька станцій з буфетами, де пригощали бутербродами й тістечками, а пасажири отримували справжні квитки для мандрівки потягом.  
      Умів хлопчик показувати і всілякі хитромудрі фокуси. А якось він побудував удома справжній ляльковий театр, власноруч виготовив ляльки, сам писав для свого театру п’єски і сам же грав їх!

  А однієї сніжної зими, аби розважити ровесників, він зі снігу утнув такий химерний лабіринт, що мало кому щастило вибратися з нього без сторонньої допомоги… Як бачимо, Чарлз Латуідж Доджсон уже з дитинства любив усе нове, незвичайне, химерне, загадкове. Саме тому вже в юнацькому віці він захопився фотографією, що на ті часи було дуже рідкісним явищем.

    Уже в більш дорослому віці він написав кілька веселих гумористичних віршів, які охоче друкували часописи. А паралельно до цього свого захоплення він продовжував викладати математику і писати наукові книги, яких у нього до тридцяти років було вже п’ять. Але  Чарлз Доджсон не хотів, аби його ім’я плутали як математика і письменника, отож і вирішив вигадати собі псевдонім. Він переробив своє прізвище на латинський варіант і зробився Каролусом Лудовікусом. Зрештою, одне з цих імен    переклав  знову англійською і отримав: Льюїс Керролл!

   Як бачимо, і тут, вигадуючи псевдонім, Чарлз Доджсон розважався, як міг. І ця його схильність до  жартів,розваг, але мудрих, поміркованих, несподіваних, відчувається і в самій його вершинній казці. Казка «Аліса в Країні Чудес» народилася 4 липня 1862 року під час прогулянки    Темзою на човні з маленькими друзями Керролла – дочками його колеги, трьома сестрами Лідделл. Рукопис про пригоди Аліси  було подано до видавництва навесні 1864 року, а вже влітку 1865 року книга вийшла з друку – і саме 4 липня, в день, коли Чарлз Доджсон уперше розповів казку сестрам. Молодшій з них, своїй улюблениці Алісі, він і подарував перший примірник книги з автографом. Щоправда, кнназивалася не «Аліса в підземеллі», а «Пригоди Аліси в Країні Чудес». Саме під такою назвою цю книгу тепер знає чи не ввесь світ.

       Відразу після виходу книга набула неабиякої популярності. Одне слово, можна сказати, що автор ліг спати невідомим, а прокинувся знаменитим!                                                                                                                   

       Вихід книги у світ був неординарною подією в літературному житті Англії. Королева Вікторія, прочитавши казку, була в захопленні і наказала придбати всі твори автора. Вона була дуже здивована, коли виявилося, що це – наукові праці з вищої математики та логіки.

      А коли повернутися до популярності казки, то слід зазначити, що в Англії ця книга – друга після Біблії, вона є в кожній читаючій родині.

      Казка Керролла «Аліса в Країні Чудес» вперше вийшла українською мовою 1976 року в перекладі Галини Бушиної.

Більше дізнайся:      Давидюк, Л. Зарубіжна літературна казка : навч. посіб. / Л.Давидюк, О.Задорожня. – К. : Ленвіт, 2003. – 590 с.

Костецький,  А.  (1948-2005).Пригоди славнозвісних книг / А.Костецький ; худож. В.Бариба. – К. : Початкова школа, 2005. – 223 с. : ілюстр.

Радимо  прочитати:     Керролл, Л. (1832-1898). Аліса в Країні Чудес; Аліса в Задзеркаллі / Л. Керролл ; пер. з англ. В.Корнієнко; вірші у пер. М.Лукаша, В.Корнієнка, І.Малковича; худож. В.Єрко. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2001. – 262 с. : ілюстр.

Кэрролл, Л. (1832-1898).   Приключения Алисы в стране Чудес. Алиса в Зазеркалье : Сказки. Пер. с англ. / Л. Кэрролл ; худож. В.Шатунов. – Минск : Юнацтва, 1990. – 204 с. : ілюстр
                                                 

понеділок, 9 січня 2017 р.

Рік новий іде новим кроком, Всіх вітаєм з Новим роком! Бажаєм здоровя, доброї надії, Хай в новому році збудуться мрії, А святкова колядка на Різдво Христве Дарує вам Віри, Надії й Любові