четвер, 12 січня 2012 р.

Історія створення бібліотеки - філії №8



   9 вересня 1969 року відкрив свої двері для дітлахів філіал Світловодської міської бібліотеки для дітей    № 8.
   Першою завідуючою філіалу була Зубенко Ф. Л. Майже щоденно Фаїна Лаврентіївна одна обслуговувала 3 – 4 класи, а це більше 100 дітей. З відкриттям бібліотеки у фонді налічувалося 200 книг, згодом 500 книг надійшли з обласної бібліотеки  ім. Гайдара, а на кінець року фонд бібліотеки становив 4080 екземплярів.
Пройшов час і в 1977 році всі масові бібліотеки об’єдналися у Світловодську центральну бібліотечну мережу. Бібліотеки обслуговували як доросле так і дитяче населення міста. Методичну роботу взяли на себе центральна міська та дитяча міська бібліотеки.
   У восьмидесятих роках господинями бібліотеки були спочатку Морозова Віра Анатоліївна, а потім Вавуліна Ірина Василівна.
   Згодом бібліотеку очолила Абашева Н. Г., яка з бібліотекарем Дуканіч відзначили 25–чя бібліотеки.
1991 рік. Україна стала незалежною державою.
Докорінно змінилась суспільно-юридична ситуація. Бібліотека стає центром національного виховання. Її роботу в цьому напрямку значно полегшило і те, що ЗООШ №1 виховує дітей у національних традиціях. Бібліотечний фонд комплексується історичною літературою, творами української народної творчості, літературою з мистецтва.
   З вересня 1997 року завідуючою бібліотеки стала Дзиґар О. М., бібліотекарем Дуканіч Н. І., а з жовтня, коли відкрив свої двері читальний зал, прийшла до бібліотеки Кіріченко Н. В. Бібліотечний фонд тоді налічував 13750 екземплярів, обслуговували 1200 читачів. Цього ж року вирішили два важливих для бібліотеки питання: придбали приміщення для книгосховища читального залу та перенесли вхід до бібліотеки на освітлену частину центральної вулиці замість занедбаного двору. Було зроблено косметичний ремонт.
   У зв’язку зі складеною економічною ситуацією в державі українське книговидання опинилося і жалюгідному становище. Бібліотечний фонд не поповнюється, діти не мають змоги читати не тільки літературу за інтересами, а й програмну. Катастрофічно скоротилося періодика. До нас із забуття повернулись десятки заборонених імен, сотні книг, діти почали вивчати справжню історію України, потягнулися до нових знань, а літератури у бібліотеці обмаль. Щоб розширити світогляд, навчити дітей спілкуватися, на базі бібліотеки створено клуб допитливих малят “Чомусик”. Його засідання, які проводяться один раз на місяць, проходять весело, цікаво, змістовно і збирають дошкільнят та учнів 1-4 класів. Керівником клубу тривалий час була Кіріченко Надія Василівна.
   Бібліотека підтримувала завжди тісний зв’язок місцевими самоцвітами - дитячими поетами Наталією Майстренко та Радою Спектор, а також молодими поетами Н. Гармазій, І. Гибіної, К. Бірюковою, А. Маховською, Я. Суданською. Вони бувають частими гостямина масових заходах. Папка “Спроба першого пера” ознайомить вас з творами молодих поетів.
   Так як до бібліотеки проходять діти з батьками, в бібліотеці з середини 2000 року відкрився комерційний абонемент для дорослих.
   В жовтні 2011 року бібліотека,ставши переможницею в другому етапі програми"Бібліоміст" , відкрила Інтернет - клас. До  послуг  читачів безкоштовне користування 4 комп'ютерами з Інтернет зв'язком.Веб- камери стануть у нагоді для скайп зв'язку.



   На перехресті чотирьох шкіл /ЗОШ №1, 2, 3, 4/ стоїть маленька бібліотека, широко відкритими дверима для всіх тих, хто любить книгу, а ще відкриті серця тих, хто там працює.

Немає коментарів:

Дописати коментар