пʼятниця, 24 вересня 2021 р.

«Ювілейна планета» 125 років від дня народження американського письменника Френсіса Фіцджеральда (1896 – 1940) 24.09.21

 Френсіс Скотт Фіджеральд в фондах бібліотеки 

Френсісу Скотту Фіджеральду належить, мабуть, одна з провідних сольних партій в оркестровій партитурі "джазового століття". Немає, либонь, письменника, що яскравіше і безпристрасніше відобразив би шалене життя Америки 20-х років, автора, що сам був плоттю від плоті отієї легендарної доби, адже його ім'я постійно було на вустах сучасників і не зникало з повідомлень світських хронік. Його скандальна манера поведінки викликала жах в одних і захват в інших. Проте ексцентричність і зовнішня позолота зійшли на безвість, і в теперішності лишилися безсмертні книжки.

Фіцджеральд, Ф. С. Пірат несхожених морів та інші історії : пер з англ. / Ф. С. Фіцджеральд: пер з англ. В.Бута . - К.:Знання, 2014. - 206 с. (English  Library).

Оповідання Ф. Скотта Фіцджеральда (1896—1940), що увійшли до збірки, сповнені пригод і романтики. Вони розгортають цілісну картину життя амери¬канського суспільства епохи джазу, яке упивалося процвітанням, тринькало гроші та плекало амбітні надії. Герої письменника черпають із рогу достатку і шукають пригод, а героїні у своїх витівках не поступаються чоловікам сміливістю й рішучістю. Пропоновані твори демонструють уміння автора глибоко проникнути у психологію сучасників і пере¬дати найтонші відтінки їхнього настрою та гостроту відчуттів. А гумор, м’яка іронія і ліризм, які пронизують кожне оповідання, дарують нам незабутню насолоду та зачаровують.

 
Фіцджеральд, Ф. С. Великий Гетсбі / Ф. С. Фіцджеральд: пер з англ. .А.Пехника  . - К.:Знання, 2019. - 269 с. Англ. і укр. мовами (Білінгва).

"Великий Гетсбі” — найвідоміший роман Ф.С. Фіцджеральда, у якому за карнавальною яскравістю життя пере¬дано приховану психологічну надломленість повоєнного покоління. Головний герой роману Джей Гетсбі сповнений жаги до життя. Не гребуючи засобами, він прагне досягти конкретної мети: розбагатіти й одружитися з коханою, яка належить до грошової аристократії і тому є для нього не¬досяжною. Але мрія героя про високе кохання виявилася далекою від реального життя.

 
Фіцджеральд, Ф. С. Багатий хлопець та інші історії/ Ф. С. Фіцджеральд: пер з англ. Ганни Лелів . - К.:Знання, 2017. - 270 с.  

У пропонованій збірці представлені кращі новели відомого американського письменника Ф. Скотта Фіцджеральда (1896—1940) із таких авторських збірок: “Емансиповані й глибокодумні”, “Оповіді джазової доби”, “Усі ці сумні молоді люди”, “Відбій на зорі”. Доля героїв цих творів складається по-різному, але, описуючи життя кожного з них, автор наголошує: в яку б епоху не жила людина, моральні цінності залишаються незмінними — родинне тепло, милосердя, щирість, уміння цінувати те, що маєш, зав­жди дають шанс на щастя. Натомість самолюбство, зарозумілість, нахабство прирікають нас на безплід­ні пошуки щасливої долі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар