неділя, 19 березня 2023 р.


Сьогодні,
19 березня 2023 року, відмічає свій 93 день народження Ліна Костенко

               
Ліна Костенко – найяскравіша зірка на небі сучасного письменництва. Вона не просто геніальний поет – це складна, щедра на добро, спрагла до щастя і волі  душа
Я вибрала долю собі сама,
і що зі мною не станеться, —
у мене жоднихпретензій нема
до Долі — моєїобраниці.
Українській літературі поталанило, що в ній є постать, яка життям і творчістю утверджує благородство вищих мистецьких принципів. У символічному двобої світла і темряви, життя і смерті, тимчасовості і вічності, представленого її поезіями, завжди звучить настрій неминучої перемоги.
Ліну Костенко знають, люблять і обожнюють мільйони людей в Україні і в світі. Слухаючи її поезії, не можливо приховати захоплення красою і вишуканістю її поетичного слова.
Поезія – це свято, як любов,
О, то не є промовка побутова!
І то не є дзвінкий асортимент 
Метафор, слів – на користь чи в догоду.
А що не знаю. Я лиш інструмент,
В якому плачуть сни мого народу.
               
Ліна Костенко стала почесним професором Національного університету “Києво- Могилянська академія”, її завжди обожнювали студенти і з трепотом ходили на її лекції пишаючись тим, що можуть слухати “титана” українського слова. У неї чимало регалій: почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка за роман “Маруся Чурай” і збірку “Неповторність”); лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги. Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар