понеділок, 2 липня 2012 р.

   Швидко плине час... Здається, літо тільки - но вступило в свої володіння ,  а же промайнув його  перший місяць . Але, хоч червень й попрощався з нами, проте залишив про себе багато спогадів...
    Розпочався він Міжнародним днем захисту дітей. Це свято з нетерпінням чекала малеча, адже цього дня все було для дітей: безкоштовні атракціони, зустрічі з цікавими людьми, ігри, вікторини...У бібліотеці до цього дня підготували "Подорож з казковими героями до країни Права".У заході прийняли участь діти 2 - 3  класів  оздоровчого табору при ЗОШ №1. Вони переглянули веб - презентацію "Казкові герої в країні прав і обов'язків", на  якій, разом з казковими героями, переконались, що закони  одні для всіх і порушувати їх негоже, взяли участь у казковій правовій вікторині.
 Для 4 класів проведено тренінг "Знай свої права, дитино". Крім знайомства з Декларацією  прав дитини, Конвенцією ООН про права  дитини , Законом України про освіту, Конституцією України , діти змогли зробити віртуальну подорож до Урядового сайту для юних громадян  та подружитись з його мешканцями: Оленкою,  Іванком, Наталкою та Сашком, переглянули компютерну презентацію "Як стати обовязковою людиною".
    До Дня міста в бібліотеці пройшов День краєзнавства "Тобі, рідний краю, і честь , і хвала".

Нашим читачам до вподоби стало слайд - шоу "Рідне місто на Дніпрі" (7 - 9 кл., школи - інтернату №1) та відео-перегляд презентаційного фільму ТРК  "Веселка" "Світловодськ". Перегляд книжкової  виставки "Утім краю, де серця рідна пристань", розповів читачам про минуле і сучасне міста: його історію, видатних людей, підприємства міста, а бібліографічний огляд "Літературний Світловодськ",  ознайомив присутніх з новинками місцевих поетів.
          Особливу увагу приділили бібліотекарі основній події року - Євро - 2012.
Крім книжкових виставок у бібліотеці проходили перегляди новин спорту "На стадіонах України, " де відмічались основні події  матчів.
     Усний журнал "Країна моя - Україна" (2 - 3 кл., табору ЗОШ№1), ще раз розказав малечі про ту чудову країну в якій ми живем: її  блакитне небо, золоте колосся, чисту водицю,  високі гори, талановитих і роботящих людей... Одна з сторінок журналу була присвячена Основному Закону нашої держави - Конституції.
     День казки був приурочений творчості Ш.Перро і його "Попелюшці." У гості до казки завітали учні 2 - 3 кл., табору ЗОШ№1. Як справжня Попелюшка, учасники конкурсної програми перебирали квасолю, одягали і заплітали "сестер" на бал, співали пісень, вгадували казкових героїв по їх  "загубленим" речам, "ділились" секретами етикету та ін. Переможниця отримала в подарунок шоколад "Корона", і всі без винятку, з  задоволенням переглянули мультфільм Діснея "Попелюшка."



   Година народознавства "Рушниками долю помережу"( школа - інтернат№1 ), розказала про  українські рушники.
А колись... Давно колись-то!
Рушники вже ткались,
І хустина мережилась...

Т. Шевченко.
   Український рушник... Оздоблений квітами, зірками, птахами, скільки він промовляє кожному з нас!
   Від сивої давнини і до сьогодні, в радості і в горі – невід’ємна частка нашого побуту – рушник, його можна порівняти хіба що з піснею. З рушником народжуються, одружуються і йдуть із життя.
   Мало оздоблений, з грубішого полотна рушник на щодень висить у кожній селянській хаті, біля порога, на кілочку. Ним утирають руки, з ним доять корову, пораються біля печі.
Такий рушник називають по-різному: “утиральник”, “утирач”, “стирач” тощо. Ознакою охайності, працьовитості кожної жінки є прибрана хата, а в ній обов’язково чистий рушник напохваті. Не випадково в народній пісні мати навчає дочку, як треба годити свекрусі:
Тримай хаточку, як у віночку,
І рушничок на кілочку;
Тримай відерця всі чистесенькі
І водиці повнесенькі,
Прийдуть зовиці водиці пити,
Будуть тебе хвалити. Про це і ще багато цікавого, дізнались читачі з виступу працівника абонементу.
    На віртуальному майстер - класі  з вишивки, вони довідались  про "секрети" вишивання.
 
   В рамках програми "Бібліоміст"" Школа початківців" розповіла про" Перші кроки в Інтернет"(4 кл., ЗОШ№1),

 інформаційна година "Педагогічна скарбничка " та майстер -клас "Спілкування без кордонів"( електронна пошта та Skape зв'язок), допомогли вчителям та вихователям в підготовці до проведення уроків.
   Бесіда "Вивезені насильно", розповіла про непросту долю населення вивезену насильно  з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни.
   До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища (Всесвітній день довкілля)
 в бібліотеці проведено Поле Чудес "Природа і ми"(2-3 кл., табір).
   Шок - урок "Наркотики - реальність, або міфи і реальність" ( 6 - 9 кл.), заставив ще раз замислитись перед тим як зробити крок в "прірву", з якої нема  вороття.
   Як не цікаво і гарно влітку, але все ж обережність нікому не завадила... Щоб переконатись, як будуть поводити себе  під час канікул першокласники, вирішено було провести турнір ерудитів "Один вдома." На ньому малята відповідали на запитання , щодо самозахисту себе під час прогулянки в лісі, на річці, в великих містах, на  проїжджій частині, в квартирі...Вони справились з поставленними  запитаннями на відмінно.
    Завітайте до  нашої бібліотеки , станьте учасниками інших масових заходів, адже КАНІКУЛИ продовжуються!!!
    
    

Немає коментарів:

Дописати коментар