середу, 1 жовтня 2014 р.

Міжнародний день людей похилого віку

    


      Щорічно 1 жовтня з 1991 року відповідно до рішення Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, згідно з резолюцією 45/106 від 14 грудня 1990 року відзначається Міжнародний день людей похилого віку.
    День літньої людини - свято чистий і світлий, свято наших батьків, бабусь і дідусів, день, коли ми віддаємо їм свою любов, шану та вдячність.
   Метою проведення свята Дня літньої людини є залучення уваги громадськості до проблем людей похилого віку; підвищення ступеня інформування громадськості про проблему демографічного старіння суспільства, індивідуальних і соціальних потребах людей похилого віку, їх вклад у розвиток суспільства, необхідності зміни ставлення до літніх людей; забезпечення людям літнього віку незалежності, участі в житті суспільства, необхідного догляду, умов для реалізації внутрішнього потенціалу і підтримки їх гідності.
   Проблеми, пов'язані зі старінням населення, спочатку зачіпали розвинені країни, однак зараз вони набувають дедалі більшого значення і в країнах, що розвиваються. 8 - 12 квітня 2002 року на II Всесвітній асамблеї з проблем старіння, що пройшла в Мадриді, були прийняті Політична декларація та Міжнародний план дій, що стали поворотним пунктом у стратегії будівництва суспільства для будь-якого віку. Вперше проблеми старіння були розглянуті урядами країн світу всебічно і всебічно в широкому контексті соціально-економічного розвитку та забезпечення прав людини. У ході роботи асамблеї був переглянутий і затверджений заново Міжнародний план дій з проблем старіння, де передбачені нові заходи в областях забезпечення зайнятості людей похилого віку, збільшення їх доходів, поліпшення медичного обслуговування, освіти та соціального забезпечення.Особлива увага приділяється проблемам жінок похилого віку, які становлять більшість у цій віковій групі.
   У Мадридському плані дій виділено три пріоритетні напрями:
- Літні люди та розвиток суспільства;
- Зміцнення здоров'я і добробуту людей похилого віку;
- Створення зручної та сприятливого середовища для їх проживання.
   Прийняття Мадридського плану дії справді актуально, так як позначений зростання літнього населення світу. Зазвичай літніми називають людей старше працездатного віку, тобто пенсіонерів. В останні роки в усьому світі йде процес старіння населення, коли відсоток літніх громадян держави з кожним роком збільшується. Так, згідно першої післявоєнної перепису 1959 року, в Росії кількість людей у віці 60 років і старше становило 9% від населення, а за останнім переписом 2002 року воно зросло вдвічі - до 18,5%. У зв'язку з цією обставиною потрібно переоцінка ролі літніх людей і докорінної зміни ставлення до них.
   Світова ж статистика така: у 2002 році на 10 осіб припадав один 60-річний, до 2050 року це співвідношення - один на п'ятьох. При цьому очікується, що до 2150 третина населення світу будуть складати люди у віці від 60 років і старше.
   На сьогоднішній день відзначається підвищення значимості Дня літньої людини як щорічного події, що має позитивний суспільний резонанс і одночасно підвідного підсумки зробленого.
   У центрі уваги знаходяться інтереси малозабезпечених літніх громадян, одиноких пенсіонерів та інвалідів похилого віку, питання надання їм матеріальної, соціально-побутової та інших видів допомоги.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар