неділю, 14 травня 2017 р.

День матері


    В Україні День матері — свято, що офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. У 2017 році святкування припадає на 14 травня.

Історія виникнення свята

Вперше свято встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914 року. Після першої світової війни це свято почали відзначати й у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.
З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана «Материнська неділя» (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.
У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Ворд, — день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Ворд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.
У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам’ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.
Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна[1] та ін.). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.
У Росії День матері відзначається в останню неділю листопада, у Білорусі – 14 жовтня.

День матері в Україні

Серед української громади День матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська.
Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді День матері відзначали широко.
У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.
За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99.
«Рідна країна»


     У бібліотеці до цього  дня провели  урок народознавства  для учнів 5 - 7 кл " Обереги української родини",  на якій переглянуто презентацію " Біжать узори в глиб століть".






Немає коментарів:

Дописати коментар