середу, 30 травня 2018 р.

Як виховати в дитині любов до читання

       Наявність маси різноманітних розваг, а також велике навантаження у навчальних закладах призводять до того, що у дітей часто для читання художньої літератури не залишається ні часу, ні бажання. Однак такий стан речей негативно позначається на дитячому розвитку, адже, читаючи книги, ми не тільки отримуємо можливість відволіктися і відпочити, але і набуваємо нових знань, поповнюємо лексичний запас, мимоволі вчимося грамотності мови і ясності висловлювань, розвиваємо уяву і підвищуємо свою цінність як у власних очах, так і в очах оточуючих. Дитині, що читає, завдяки загальному рівню ерудованості й навчання в школі дається легше, і соціалізація проходить без проблем.
       Однак якщо дорослі розуміють всі незаперечні переваги цього виду діяльності, то у дітей спочатку потрібно сформувати відповідну звичку, а вже потім пожинати плоди. При цьому важливо прищепити любов до книг ненав’язливо – користь від читання з-під палиці не дуже велика.
       Отже, ось кілька порад, як це зробити.
У вашій оселі повинні бути книги
       Багато, різних, на видному місці. Наявність книг у середовищі, що оточує дитину, дозволяє створити умови випереджального розвитку – тобто навіть якщо зараз малюк не тягнеться до книги на полиці, то в певний момент потягнеться.
Показуйте особистий приклад
       Батьки, що прикіпили до екранів гаджетів у різних кутах, не сприяють формуванню звички читати. При цьому абсолютно неважливо, що ви робите з телефоном або планшетом. Цілком можливо, що ви навіть читаєте книгу в електронному форматі. Але дитина не бачить книгу в ваших руках. Якщо ж ви затишно влаштувалися в кріслі з паперовою книгою, та ще й з яскравою обкладинкою, будьте впевнені – малюк запитає, що ви читаєте і про що ця книга.
Читайте дитині вголос перед сном
       Заведіть вечірню традицію завершувати день спільним читанням вголос. Це не лише об’єднує, налаштовує на приємні сновидіння і позитивно впливає на розвиток. Одного разу у вас може не виявитися часу на читання, а книга буде настільки цікавою, що вашому синові чи доньці нічого не залишиться, як продовжити читання самостійно. Продовжуйте читати вголос, навіть коли дитина вже читає самостійно. І ще один маленький секрет: заради книги можна трішки зрушити час відходу до сну.
Обговорюйте прочитане
      Діліться своєю думкою про вчинки героїв книги, придумайте альтернативну кінцівку, поставте дитині питання, розіграйте сценку, влаштуйте сімейну вікторину, виліпіть з пластиліну персонажів або намалюйте емоції, які викликала книга. Поговоріть про важливі теми, порушені у творі.
З’ясуйте інтереси дитини
      Ви можете купувати безліч книг, які вам здаються цікавими, і журитися, що ваш нащадок як і раніше не виявляє до них належної уваги. А виявляється, що саме йому вони зовсім нецікаві: жанр, тематика або вікова група не підходить. Якщо йому подобаються детективи, купуйте детективи; якщо пригоди – дайте на вибір кілька; гумористичні оповідання – будь ласка; комікси? – в них теж є текст.
Встановіть щоденну норму
        Дітям важлива визначеність і передбачуваність. Визначте кількість сторінок, яку дитина повинна читати щодня, і внесіть читання в розпорядок дня нарівні з чищенням зубів. Поступово звичка сформується, дитя відчує смак, а кількість прочитаних сторінок збільшиться сама собою.
Відвідуйте бібліотеки та книгарні
        Дайте можливість дитині зробити вибір і зробити вибір книги самостійно. Якщо необхідно, допоможіть. Але нехай це буде її вибір.
Вибирайте якісні, гарно оформлені видання
      Так, це має значення, і важливе. Приваблива обкладинка, шорсткий щільний папір, легкий для читання шрифт, високохудожні або смішні ілюстрації не залишать байдужим читача будь-якого віку. Таку книгу хочеться взяти в руки і дізнатися, що криється в її глибині. Навчіть дитину отримувати задоволення не тільки від змісту.
Створіть атмосферу
     Навіть не кожен дорослий може читати в будь-якому місці, а дитина й поготів. Особливо якщо поруч з войовничими криками стрибають молодші брати-сестри, працює телевізор чи бабуся розмовляє з сусідкою по телефону. Нехай читання асоціюється зі світлом лампи, чашкою какао і затишною місцинкою.
Обзаведіться аксесуарами
      Красива закладинка або ліхтарик для читання цілком можуть зіграти вирішальну роль у формуванні корисної звички.
Слухайте аудіокниги
     Аудіокнига – прекрасна можливість займатися кількома справами одночасно. Нехай дитина в цей час грає або займається творчістю. До речі, з книгами в такому форматі можна знайомити і малюків, які ще не вміють читати. А для підлітка, який самостійно дістається до школи, прослуховування аудіокниги стане відмінною витратою часу, проведеного в дорозі.
Розповідайте
     Вживайте під час повсякденних розмов фрази на кшталт “колись я читала, що…”, “коли я був маленьким, у мене була книжка про…”, “мій улюблений письменник…”. Розповідайте про книги, згадуйте, що ви читали в дитинстві, які книги подобаються дітям у всьому світі, згадуйте смішні історії, пов’язані з книгами.
     Ну і головне. Ви повинні бути щиро зацікавлені в тому, щоб ваша дитина читала, і бачити в цьому користь. Тому в цій статті немає згадки про те, що потрібно обмежити доступ до комп’ютера і телевізора і не використовувати підкуп.

Немає коментарів:

Дописати коментар