понеділок, 30 березня 2020 р.

Не бійтесь заглядати у словник, Це пишний сад, а не сумне провалля. М.Т. Рильський


    Словник - книга, в якій в алфавітному, тематичному порядку подаються слова якоїсь мови з поясненням їх значення, з перекладом іншою мовою. Словники почали укладати з практичних потреб, з необхідності пояснити застарілі незрозумілі слова чи слова з іншої мови. Так, греки же у V столітті до нашої ери укладали глосарії - тлумачні словники, в яких пояснювали слова, вживані в старовинних пам'ятках. У східних слов’ян перші словники відомі з XIII століття. Спочатку всі відомості розміщувались без будь-якої послідовності, а вже з XVI століття слова стали розташовуватись за алфавітом (азбукою). Їх почали називати азбуковниками. В Україні перший рукописний словничок з'явився у кінці XVI століття. На початку XVII століття видані перші друковані словники. З кінця XVIII століття в Україні складалися переважно двомовні українсько-російські словники або російсько-українські.
Словники – наші друзі, які допомагають правильно писати слова, визначати їх значення, пояснюють походження слів.
    Словники розширюють наш кругозір, дають нові відомості з різних галузей науки, техніки, мистецтва і літератури, розвивають культуру мовлення.
                                    
     Вони бувають мовні та енциклопедичні. Відомий французький письменник А.Франц писав: “Словники - всесвіт у алфавітному порядку. Якщо замислитися, словник - це книга усіх книг, з якої треба здобувати нові знання”.
Словники виникли дуже давно. Найдавніший російський словник з'явився у 1282 році, в ньому давалося пояснення значення 174 маловідомих читачеві слів. В Україні словники «незрозумілих слів» з'явилися ще в часи Київської Русі, в XIII столітті. Спочатку слова розміщувалися без особливої послідовності, але з ХУІ ст. згідно алфавіту їх стали називати „азбуковниками”.
      Яким словником користуватися? Це залежить від того, яке завдання необхідно виконати. Якщо вам необхідно визначити значення слова - його вимову, написання, особливості вживання, походження, перекласти слово іншою мовою - вам потрібен мовний словник. Якщо ви хочете довідатись про різні природні явища, видатних людей, дізнатися про відкриття, історичні події- звертайтеся до енциклопедичних словників.
Потрібно запам'ятати, що основна структура всіх словників спільна. Слова розташовуються в алфавітному порядку.
Словники бувають різні:
- енциклопедичні,
- тлумачні,
- орфографічні,
- іншомовні,
- спеціальн

Усі словники поєднують між собою декілька правил:
1. Основу словників складають словникові статті та слова.
2. Слова розташовані за алфавітом.
3. У більшості словників є умовні скорочення.
Енциклопедичні словники містять більше довідкових та бібліографічних матеріалів, багато ілюстрацій, таблиць, але головне, що поєднує і словники, і енциклопедії – вони є інструментом пізнання світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар