неділя, 1 жовтня 2023 р.

День захисників та захисниць Україна тепер відзначатиме щороку 1 жовтня.

     Жовтень - місяць, коли українці вшановують захисників та захисниць країни, які вже десятий рік дають відсіч російській агресії. В Україні триває повномасштабна війна, і вшанувати подвиг військових, волонтерів та медиків зараз особливо важливо. Тільки завдяки ним наша Батьківщина зберігає свою незалежність.

    День захисника України 2023 року ми відзначатимемо у нову дату - 1 жовтня. Повна назва свята - День захисників та захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

Після здобуття незалежності захисників Батьківщини за радянським звичаєм вшановували 23 лютого. Вперше День захисників в Україні почали відзначати у 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Свято прив'язали до християнської урочистості Покрови Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Покрову дуже шанували запорізькі козаки.

2023 року День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського. Свято змінило дату через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар, де всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватимуть 1 жовтня. А разом із Покровою на 1 жовтня переноситься і дата Дня захисників.



Немає коментарів:

Дописати коментар