пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

14 серпня - 160 років від дня народження канадського дитячого письменника шотландського походження Ернеста Сетона - Томпсона

Ернест Еван Томпсон народився 14 серпня 1860 року в британському місті Саут-Шилдс. Його батько, Сетон, походив із старовинного англійського дворянського роду. Коли Ернесту було шість років, сім'я переїхала до Канади. Юний Ернест часто йшов в ліс щоб вивчати і малювати тварин, головним чином щоб уникати свого схильного до насильства батька. Пізніше, в результаті відчуження між ними він змінив своє ім'я на Ернест Томпсон-Сетон (або вірніше Томпсон Сітон) У 1879 р Ернест закінчив Торонтський коледж мистецтв.
 Перший літературний твір Сетона-Томпсона, «Життя лугового тетерева», було опубліковано в 1883 р Популярність в США і Канаді письменникові принесли збірки «Дикі тварини, як я їх знаю» (1898), «Життя тих, на кого полюють» (1901 ), а також 8-томну працю «Життя диких звірів» (1925-1927). Ілюстрації до своїх оповідань і повістей Сетон вельми майстерно малював сам - його малюнки відрізняються точністю і виразністю. З 1890 по 1896 р Сетон вивчав образотворче мистецтво в Парижі. Не будучи шанувальником міського життя, Сетон подовгу жив в лісах і преріях. Написав близько 40 книг, головним чином про тварин. Кілька книг присвятив побуті і фольклору індіанців і ескімосів. Теми індіанського побуту і життя на природі, серед диких тварин, з'єдналися в захоплюючій та пізнавальної автобіографічній книзі «Маленькі дикуни». Сетон також опублікував книги «Біографія грізлі» (1900), «Береста» (1902), «Книга про ліс» (1912) та ін.
 У 1906 р письменник познайомився з лордом Баден-Пауеллом, засновником руху бой-скаутів. Разом вони активно пропагували ідеологію життя в гармонії з природою. Сетон став одним із зачинателів літературного жанру творів про тварин; він зробив сильний вплив на багатьох письменників-анималистов. У 1896 році Сетон-Томпсон одружився на Грейс Галлатін.
 23 січня 1904 року народилася їхня єдина дочка Енн. Пізніше вона прославилася під ім'ям Ані Сітон (Anya Seton), як автор бестселерів на історичну та біографічну теми. У 1935 році Грейс і Ернест розлучилися, і незабаром він одружився на Джулії М. Батру, яка також займалася літературною діяльністю (сама і в співавторстві з чоловіком). У них не було своїх дітей, але в 1938 році вони удочерили семирічну дівчинку - Бьюлі (Ді) Сетон, (в заміжжі Ді Сетон-Барбер). У 1972 році її відвідали радянські журналісти Василь Пєсков і Борис Стрельников і цю зустріч вони описали в своїй книзі «Земля за океаном». Аня Сітон померла в 1990 році, а Ді Сетон-Барбер - в 2006. Ернест Сетон-Томпсон помер 23 жовтня 1946 р американському місті Санта-Фе (штат Нью-Мексико). Його тіло було піддано кремації і урна з прахом чотирнадцять років зберігалася в будинку. У 1960 році, в столітню річницю народження письменника його дочка Ді і онук Сітон Коттьер (син Ані) піднялися в небо на літаку і розвіяли прах над пагорбами Сітон-Вілледж (Seton Village).

Немає коментарів:

Дописати коментар