четвер, 28 січня 2021 р.

28 січня – 70 років із дня народження Леоніда Каденюка (1951–2018), першого космонавта незалежної України, генерал-майора авіації, Героя України;

 https://www.bbc.com/ukrainian/features-55842322

Каденюк
Підпис до фото,

Команда шаттлу NASA "Колумбія", з якою Леонід Каденюк (третій справа) літав у космос 1997 року

28 січня Леонідові Каденюку - єдиному космонавту незалежної України - виповнилося б 70. До свого ювілею він не дожив три роки - помер наприкінці січня 2018-го.

За своє життя Каденюк побував льотчиком-випробувачем першого класу, депутатом та письменником, а в історію увійшов як перший українець, що побував у космосі з часів здобуття незалежності.

ВВС Україна пригадує шлях космонавта, його емоції у космосі та погляди на те, чи треба переносити День космонавтики через декомунізацію.

Підготовка до "Бурану"

Каденюк

Народився майбутній космонавт у селі Клішківці у Чернівецькій області. Після школи навчався у Чернігівському військовому авіаційному училищі, де готували радянських льотчиків-винищувачів та космонавтів.

У 1970-і роки був льотчиком-випробувачем та отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

Леонід Каденюк увійшов до загону космонавтів, яких готували для польотів на багаторазовому космічному кораблі "Буран" (радянський аналог американського "Шаттлу").

Причому його відібрали після конкурсу, в якому брали участь три тисячі кандидатів.

Каденюк відпрацьовував маневри для "Бурану", зокрема зниження та захід на посадку, але у космос на ньому так і не полетів - єдиний його космічний політ відбувся без пілотів, а згодом програму призупинили.

"Мрія" та "Буран"
Підпис до фото,

Літак Ан-225 "Мрія" несе на собі космічний корабель "Буран"

Вже у 1990-х роках пройшов курс підготовки командира транспортного космічного корабля "Союз-ТМ", а також вивчав принципи роботи на інших кораблях, міжнародній станції "Мир" і американському "Шаттлі".

У середині 1990-х тодішній президент України Леонід Кучма домовився з американським колегою Біллом Клінтоном про участь українського космонавта у польоті NASA "Колумбія".

Національне космічне агентство України для цієї місії відібрало Леоніда Каденюка.

Космонавти
Підпис до фото,

Під час підготовки до старту

Причому за домовленістю між країнами, курс NASA з підготовки до польоту український космонавт пройшов безкоштовно (зараз така підготовка коштує близько 150 млн доларів).

Сам політ відбувся у 1997 році і тривав 16 днів.

Леонід Каденюк провів у космосі кілька експериментів з вивчення впливу невагомості на рослини та організм людини.

Каденюк
Підпис до фото,

Леонід Каденюк під час експериментів з впливом мікрогравітації на рослини

Також він двічі заспівав гімн України. Це стало першим виконанням українського гімну на орбіті.

Загалом політ пройшов вдало і команда успішно повернулася на Землю. А 2003 року той самий корабель "Колумбія" розбився при посадці.

Після польоту

Каденюк

Після повернення з космосу Леонід Каденюк працював у військовій авіації, отримав звання генерал-майора Збройних сил.

Також був радником керівництва держави з питань авіації та космонавтики.

У 2002 році став депутатом та приєднався до провладної фракції "За єдину Україну". За час депутатства кілька разів змінював фракції та депутатські групи.

У самому парламенті займався питаннями покращення соціального забезпечення військовослужбовців та авіаторів.

Входив до складу парламентської слідчої комісії "з розслідування причин кризового стану в авіації в Україні". У висновку комісії йшлося про численні порушення та зловживання в українській авіаційній галузі.

2006 року знову балотувався до Верховної Ради, був третім номером у списку "Народного блоку Литвина", однак його політсила тоді до парламенту не потрапила.

У 2012 році йшов самовисуванцем по округу в Чернівецькій області, але за результатами виборів знову не потрапив до Ради.

2014 року разом з кількома іншими політиками намагався ініціювати референдум для ухвалення нової конституції, однак ЦВК відмовила у цьому

Спогади про космос

книга
Підпис до фото,

Леонід Каденюк детально описав процес підготовки космонавтів у своїй книзі

Леонід Каденюк займався популяризацією космонавтики, у 2017-му вийшла його книга "Місія - космос", де він детально описав процес підготовки космонавтів до польоту та сам політ.

"Було усвідомлення незавершеності космічного польоту", - зізнавався автор під час презентації книги.

Він також виступав за збереження довкілля.

"Я би всіх політиків запустив у космос, щоб вони подивились, на що піднімають руку", - розповідав космонавт в одному з інтерв'ю.

А в розмові з ВВС News Україна він так пригадував відчуття у космосі: "Найперше і найпотужніше враження - втрата точки опори після того, як відв'язуєшся від крісла і опиняєшся у стані невагомості. У земних умовах діє гравітація. Там ця втрата точки опори означала знайти себе у просторі, і це було вкрай непросто".

Каденюк

"Один із експериментів, який я провів - це ходіння по стелі. З точки зору фізики зробити це було досить легко у стані невагомості, але ще ж є така річ, як психологія людини. Виявилося, що надзвичайно міцні стереотипи, з якими людина вирушає у космос, там спрацювали на повну, зокрема, про те, що по стелі ходити неможливо. Коли я ступнями ніг торкнувся стелі, я ніби відчув перехід в зовсім іншу просторову систему", - додав Каденюк.

Він також зізнався, що порівняно легко переніс невагомість і цей стан навіть здався йому знайомим: "Коли почав аналізувати, чому такі відчуття виникли, з'явилося напів фантастичне припущення про те, що людина, все ж таки, походить із космосу, і цей стан записаний на генному рівні у кожного із нас - у мене, у вас і у кожної іншої людини на планеті Земля".

"Космос - це не нескінченна порожнеча, як здається на перший погляд. Він переповнений унікальною інформацією, і тією, про яку ми навіть не підозрюємо, але такою нам потрібною. Нові знання будуть породжувати нові питання. І так - до нескінченності", - писав Леонід Каденюк у Facebook.

Каденюк
Підпис до фото,

Леонід Каденюк до останніх років згадував дні, проведені на орбіті Землі

У 2017 році тодішній віцепрем'єр В'ячеслав Кириленко запропонував у рамках декомунізації перенести День космонавтики з 12 квітня (політ Юрія Гагаріна) на 19 листопада - той день, коли у космос полетів Леонід Каденюк.

Сам Каденюк виступав проти цього й наполягав на тому, що перший політ людини у космос мав всесвітнє значення, й особисто для нього став поштовхом до мрії стати космонавтом.

Немає коментарів:

Дописати коментар