вівторок, 12 січня 2021 р.

5 творів Джека Лондона, які варто прочитати

 Джон Гріффіт Чейні народився 12 січня 1876 року у Сан-Франциско і став відомий миру як письменник Джек Лондон. Незмінний успіх і популярність автора можна легко пояснити розмахом  можливості   його робіт, який простягається від пригодницької розповіді до ідеологічних романів. Кожне покоління читачів знаходяться в роботі Лондона щось нове про життя і про себе, саме тому по тому століття більшість його творів залишаються бестселером.

 «Розвести багаття»

У розповіді «Розвести багаття» існує дві версії: одна опублікована в 1902 році, а інша - в 1908 і саме вона стала класикою, яку часто антологізіруют. Цей твір - прекрасна казка про холодних і зимових пейзажах, часто цитований приклад руху натуралістів, який зображує конфлікт людини і природи. У центрі історії - безіменний головний герой, який відправляється в холодний північний ліс на території Юкон. За ним слідує місцева собака, і він їде відвідати своїх друзів, ігноруючи попередження про небезпеку піших прогулянок в поодинці в умовах сильного холоду. «Розвести багаття» був написав з особистого досвіду автора.

                                     «Поклик предків»

Безжальний підхід Джека Лондона до виживання найсильніших в дикій природі Аляски під час клондайкской золотої лихоманки був зустрінутий з ентузіазмом в той час, коли західне суспільство з нетерпінням інтерпретувало світ через дарвінівські очі. Історія миттєво стала класикою, і оскільки людство продовжує боротися з наслідками натуралістичного погляду на людські справи, «Поклик предків» залишається актуальною історією. Джек Лондон виконав величезну роботу з цим романом і зламав безліч кліше і кордонів, що стосуються оповідання. Той, хто коли-небудь читав її, безсумнівно, буде вважати її кращою книгою Джека Лондона.

«Морськой вовк»

«Морський вовк» - справжній психологічний пригодницький роман, що оповідає про інтелігентну людину, вимушеному стати жорстким і навчитися виживати через невдачливих обставин. Головний герой книги - літературний критик Хамфрі ван Вейден. Він пережив корабельну аварію і потрапив на мисливську шхуну аморального капітана на ім'я Вовк Ларсен, де змушений повністю відмовитися від звичних переконань і принципів.

«Білий Клик»

Цей роман-компаньйон «Заклику предків», описує приручення вовка і був названий «алегорією переходу людства від природи до цивілізації». Джек Лондон в черговий раз написав класичну казку з точки зору тварини, що дозволило йому досліджувати жорстокий світ диких тварин і не менш жорстокий світ людей.

«Мартін Іден»

Історія про юного пролетарському самоука, який намагається стати письменником. Мартін Іден, головний герой цієї історії, - найреальніший персонаж Джека Лондона з усіх, і деякі аспекти його особистості нагадують самого автора. «Мартін Іден» - критика індивідуалізму. Мартін живе і бореться за такі речі, як статус і успіх, які виявляються порожніми. Не усвідомлюючи колективної потреби людини в приналежності, йому не заради чого жити.




Немає коментарів:

Дописати коментар