неділю, 17 січня 2021 р.

Щоденник читача

     З того часу, коли ви навчилися читати, потрібно завести Щоденник читача. Це не просто щоденник, це буде ваша пам'ять і гордість. В ньому записуються книги, які ви прочитали та відгуки про прочитане.
 Записи в щоденнику допоможуть згадати книгу через деякий час. У ньому буде досить просто знайти потрібну інформацію про прочитані твори - хто її герої, що з ними сталося. Щоденник допоможе звертати увагу як на авторів книг, так і на ілюстраторів. Щоденник читача допомагає формулювати свої думки письмово, ведення щоденника дисциплінує і вчить робити висновки про прочитане. Мало просто читати книги. Книги треба читати уважно, щоб зрозуміти найважливіше в творі.

 А щоб зрозуміти важливе в творі, треба думати про прочитане і для цього писати щоденники. Адже недарма кажуть, що той хто записує, той читає двічі і думає двічі.
Як оформити читацький щоденник?
1. Для початку потрібно визначитися з оформленням читацького щоденника. Найлегше за основу взяти зошит в клітку з щільною обкладинкою 96 аркушів. На титульній сторінці потрібно написати: «Читацький щоденник» ("Щоденник юного читача"), ім'я та прізвище автора.  
2. На наступній сторінці або в кінці розмістіть зміст читацького щоденника, в якому будуть перераховані всі книжки, які  ви прочитали. Для максимального комфорту пронумеруйте сторінки.

Автор
твору

Назва твору

Жанр твору
(Казка, оповідання,
вірш та ін.)




Записи в читацькому щоденнику необхідно виконувати за таким планом:
1 клас:
1. Автор
2. Назва
3. Жанр (вірш, розповідь, казка, байка)
4. Тема (1-2 речення. Про що книга?)
5. Герої
6. Про що цей твір (чому навчає).
7. Творче завдання до твору:
 Намалювати малюнок (можна підібрати з Internetу чорно - білий і самостійно розфарбувати).
2 - 4 класи:Вислови свою думку за допомогою питань:
Що тебе здивувало?
Що розвеселило?
Що (хто) змусив задуматися?
Що (хто) або чий вчинок засмутив?
На якого героя хотілося б бути схожим і чому?
Чий вчинок став для тебе уроком або прикладом? Чому?
1 сторінка для 1 книги!
Дані пункти можна використовувати не всі, частково! Можна переставити пункти так, як зручно власникові читацького щоденника. Можна придумати свої сторінки, додати свої пункти.

Так може виглядати "Читацький щоденник"
  

Щоденник читача може мати і електронний вигляд


Немає коментарів:

Дописати коментар