середу, 5 січня 2022 р.

Різдво 2022: традиції в Україн



У це свято віруючі відзначають народження Ісуса Христа в місті Віфлеєм. Його батьки Марія і Йосип вирушили в це місто для участі в перепису населення. Там вони залишилися ночувати в печері для худоби. Вночі у вагітної Марії почалися пологи. Так народився Ісус.


Над цією печерою яскраво засяяла зірка. Пастухи і волхви з околиць по зірці прийшли подивитися на Месію і принесли йому подарунки. Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі в країні. Але ангел попередив Йосипа і Марію, і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.

Перед Різдвом віруючі дотримуються суворого сорокаденного посту, під час якого обмежують себе не тільки в їжі, але і в веселощах. Святкування Різдва починається напередодні дати, 6 січня, зі сходженням першої зірки. На стіл ставлять 12 пісних страв і всією сім'єю читають молитву.

У сам день Різдва піст припиняється і можна їсти будь-які страви. У свято відвідують богослужіння і говорять один одному при вітанні прийнято говорити "Ісус народився!"- "Славте Його!".

В Україні на Різдво прийнято ставити мініатюрний ляльковий театр-вертеп. У цих сценках розігрують народження Ісуса. У деяких українських регіонах на Різдво плетуть дідуха – сніп жита з безліччю вузлів і кінцівками. Його ставлять в кут будинку на щастя.



Немає коментарів:

Дописати коментар