неділю, 3 липня 2022 р.

. Культура читання.



     Як вам відомо, читання є одним із видів мовленої діяльності, який пов’язаний із сприйняттям і розумінням писемного мовлення. На читання ми спираємось, розвиваючи і вдосконалюючи навички слухання і говоріння під час навчання  писемного мовлення.. Читання – це своєрідний творчий процес. Чи є така наука, яка б навчила читати? Є. І називається вона культура читання. Словник юного книголюба визначає ознаки культурного читача:

-         він читає систематично;

-  вміє шукати і знаходити книгу, користуючись бібліографічними посібниками, каталогами і картотеками;

-         робить виписки із книг, складає конспект.

Для чого люди читають? Можна виділити такі причини - самоосвіта, розвиток інтелекту , поглиблення світогляду, розширення кругозору, для душі.

Отже, підвищення загальної культури людей, їх освіта, поглиблення знань – усе це пов’язано з книгою, з роботою над нею.        

Перш за все, читачеві необхідно визначити коло читання. На певну тему може бути багато видань: художні та  науково - пізнавальні книги, журнали, газети. Яким з них надати перевагу?              

Добрим помічником у пошуку конкретного видання вам буде бібліографія. Древня емблема цієї науки – золотий ключ, а переклад з давньогрецької – «книгописання». Це, насамперед,  рекомендаційні  списки літератури, об’єднані  однією темою. Ці списки складаються за  встановленими правилами  з такими відомостями: прізвище автора, назва, вихідні дані (місце видання, видавництво, рік випуску книги в світ, кількість сторінок).

Бібліографічна інформація про нові видання розміщується на  — українському книжковому вебпорталі про сучасну українську та зарубіжну літературу «Друг читача»У минулому паперове видання, за останні декілька років «Друг читача» повністю переселився у всесвітню павутину. 

У виборі потрібного видання вам допоможе каталог.  На жаль, ви рідко користуєтесь каталогом і в основному розраховуєте на поради бібліотекаря, а ще частіше лише задовольняєтесь переглядом книг на полицях відкритого доступу. Каталог - перелік всіх творів друку, які є в бібліотеці. На кожну книгу складається картка, де  вказано автора, назву, місце видання, видавництво, рік випуску видання, кількість сторінок тощо.

Найбільш зручний у користуванні алфавітний каталог. Всі книги незалежно від теми і жанру подаються тут за алфавітом прізвищ авторів, а якщо це збірники, енциклопедії (монографії) – тоді за алфавітом назв.

У систематичному каталозі легко знайти ще невідому вам книгу з певного питання тому, що всі наукові, науково-пізнавальні видання даної бібліотеки представлені тут за розділами ББК і за темами. Працюючи над твором, доповіддю, або просто зацікавившись книгами певної тематики, необхідно у відповідному ящику  СК переглянути картки і потрібна книга обов’язково знайдеться. Правильно користуватись каталогом вам допоможуть в бібліотеці.

Картотеки відображають відомості про інформаційні джерела (книги, періодика) по темах: краєзнавство,  екологія, культура тощо.

Хочу порадити добирати книги не тільки «на сьогодні», а й на більш віддалений час. Корисно мати перспективний план читання. Огляди новинок літератури проводяться на телебаченні, їх можна почути по радіо, для кращого засвоєння теми рекомендують книги вчителі. Записуйте в окремий зошит назву видань, які привернули вашу  увагу. Так і визначиться план  подальшого читання.

Ось, нарешті, потрібна книга у вас в руках. Розпочинається найскладніший етап читацької діяльності. Адже, читання може приносити велику користь, проте може і не залишати помітного сліду в розумі і серці людини.

                                            

Все залежить від уміння читати, роздумувати над прочитаним, вміти розпорядитися набутими знаннями може людина, котра оволоділа основами  культури читання.  Великий книгознавець М.О. Рубакін говорив, що під  читанням ми розуміємо створення власних думок з допомогою думок інших людей. Чи можливо навчитися так читати? Звичайно. Хоч це складний і довгий шлях.. Тут вам допоможе системність у читанні. Важливо читати щодня, книги підбирати свідомо. Щоб правильно, з максимальною віддачею використовувати книжку, потрібно читати уважно, вдумливо, виділяти головну думку, робити спостереження і висновки з прочитаного. Якщо в книзі зустрічаються незрозумілі слова, нові для вас поняття, терміни, не пропускайте їх. Відразу відкривайте словник, довідник , енциклопедію і ви отримаєте необхідні пояснення.. Уважний читач відразу побачить, що в багатьох книгах друкуються коментарі.  Вони пояснюють текст, містять цінні відомості, які допоможуть краще зрозуміти твір. Корисно згадати раніше прочитані книги цього автора, порівняти їх з тим, що читаємо зараз.

Необхідно вести щоденники читання, де можуть бути зафіксовані тези, уривки конспективного характеру, виписки, власні думки з приводу прочитаного. Збагатить ваше мовлення записи прислів’їв, приказок, крилатих слів тощо. До щоденника варто занотовувати ті книжки, що залишили слід в душі, які захочеться коли–небудь перечитати. Якщо вести щоденник протягом багатьох років, то можна простежити своє духовне зростання.

Для більш глибокого вивчення книги можна скласти конспект. Ця робота допомагає зосередитись на головному у творі, виділяти основні думки автора  і висловлювати їх чітко, коротко та виразно. Можна виписати з книги цитати або записати власні думки з приводу прочитаного. Тому доцільно залишити в конспекті великі поля.

Намагайтеся зіставляти прочитане з уже відомим, визначаючи при цьому чим же збагатило вас читання, якою інформацією ви б хотіли поділитися зі своїми близькими, товаришами, знайомими.

Немає коментарів:

Дописати коментар