понеділок, 22 січня 2024 р.


         Україна – це щедра земля під волошковим небом, це задумливі степи, широкі поля, густі ліси та гірські вершини. Це сині озера й річки, калина край вікна і журавель у небі. Це рідний дім, дорога в школу, це рідна мова й пісня колискова, це мама й тато й вся родина. Це все наша Батьківщина, наша земля, наша Україна. Україна... В одному вже тільки цьому слові звучить ціла музика... Україна – країна смутку і краси, країна, де найбільше люблять волю... Україна – це тихі води і ясні зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці, медові та молочні ріки...

     Україна – розкішний вінок із рути і барвінку, що над ним світять золоті зорі. На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Як ніякий інший народ, українці заплатили за своє право на волю мільйонами життів своїх синів і дочок. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність. Колись Україна була поділена на дві частини, нині є одна Соборна українська держава, єдиний народ, єдина нація 

     Багата і складна історія нашої держави. Так трапилось, що на протязі багатьох століть розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам. На період першої світової війни вся Наддніпрянщина належала Росії, а Західна Україна – Угорщині. Але одним з наслідків першої світової війни був розвал двох найбільших імперій Європи: Російської та Австро-Угорської. Відтоді розпочалося державне відродження України.

     У 1917 р. У Наддніпрянській Україні розпочалася національна революція. В результаті неї було проголошено створення Української Народної Республіки (УНР) та обрано першого президента Михайла Грушевського (фото).

     Подібні процеси відбувалися і в Галичині. Згодом, у жовтні 1918 року, була проголошена Західно-Українська народна Держава на території Галичини, Північної Буковини та Закарпаття. Головою Ради став Євген Петрушевич (фото).

    А вже через рік, 22 січня 1919 року, у Києві відбулось урочисте проголошення злуки Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну Українську Народну Республіку.

     Відбувалося це на святково прибраній Софійській площі в Києві.

     Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Відбулося об’єднання українських земель, а разом з тим – українських традицій, звичаїв, мови, що мало велике історичне значення для українського народу.

     Державним Гербом Соборної України став тризуб. Отже, віковічні мрії Українського народу здійснилися. Україна стала єдиною (соборною) державою.



Немає коментарів:

Дописати коментар