вівторок, 13 листопада 2012 р.

                                  

                                       Наш скарб - рідна мова!

                                                 
О, мово рідна! Їй гаряче
віддав я серце недарма.
Без мови рідної, юначе,
й народу нашого нема.

 Мова – то цілюще джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги.
День української писемності та мови щороку відзначається в Україні 9 листопада. Він установлений у 1997 р. Указом Президента України «Про День української писемності та мови». Цього дня вшановують пам'ять преподобного Нестора Літописця. Саме з  подвижницької праці цього ченця Києво-Печерського монастиря починається писемна українська мова.
Для кожного народу дорога йому рідна мова, а нам найдорожча – українська мова. Наша мова співуча, мелодійна, багата. «Рідна мова дорога людині, як саме життя» - говорить народна мудрість.
Народ говорить, - що слово до слова – зложиться мова.  Т.Г. Шевченко так сказав про мову: «Ну, щоб, здавалося слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б’ється, ожива, як їх почує!»
Панас Мирний говорив: «Найбільше й найдорожче добро в кожного народу – це його слова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування».
Той хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе.
Про це, і ще про багато цікавинок ,читачі дізнались зі свята мови " Рідна мова", яке нещодавно пройшло в нашій  бібліотеці. Діти змагались у різних конкурсах: читали виразно вірші про мову, відгадували загадки, промовляли скоромовки, з слова граматика, утворювали нові слова, показували  знання з правопису та ін. Переможцем змагань став Бородін  М., котрий отримав в подарунок книгу сучасного українського письменника.

Всім прийшлась до вподоби презентація "Наша мова солов'їна"


Немає коментарів:

Дописати коментар