четвер, 28 березня 2013 р.

Всесвітній день поезії

Початок  Сонячного  року,
Час  рівнодення  на  Землі,
В  цей  день  святкує  вся  планета
Всесвітній  день,  коли  рясні
Слова  складаються  у  строфи,
Слова  складаються  в  рядки,
По  буквах-струнах  б’ють  поети
Рифмують  їхні  молотки.
Поезія  звучить  набатом
Дає  задуматись  на  час,
Коли  безвихідь,  коли  смуток
Підступно  огортає  нас.
І  в  радості  вона  із  нами,
Як  з  тіла  рветься  душа  в  вись,
Як    просяться  слова  в  порядок
Лиш  поскладай  і  озирнись,
А  там  безмежна, бо  без  краю,
Іще  не  займана  рілля
Нас  виглядає,  нас  чекає,
Коли  засіємо  поля  !

                     21.03.2012  р.
 Олекса Терен

   Всесвітній день поезії — свято, яке відзначається щороку 21 березня (в день весняного рівнодення).
   Дату святкування встановлено делегатами 30-ої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1999 році.
   Перший Всесвітній день поезії пройшов у столиці Франції у 2000 році, в штаб-квартирі ЮНЕСКО.
   Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якомога бiльше суспільної уваги. Крім того, Всесвітній день поезії дає можливість ширше заявити про себе малим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів та літературним клубам, які відроджують споконвічну традицію живого звучання поетичного слова. Цей день, вважає ЮНЕСКО, повинен сприяти створенню у засобах масової інформації позитивного образу поезії як справжнього сучасного мистецтва, відкритого людям.
   Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність. Саме такі завдання ставить перед собою літературна студія «Літо», що діє під керівництвом чудової жінки, поета Лідії Андріївни Лаврик.
  Свято присвячене Всесвітньому дню поезії, яке об'єднало різне покоління поетів Світловодщини, стало підтвердженням того, що слово - неоцінимий, безсмертний дар. Розпочав його своїм виступом Сергій Гайдук  - керівник Світловодського осередку організації Товариства української мови ім. Т.Г.Шевченка "Просвіта".
      Лідія Андріївна представила присутнім твори Н. Гармазій, К. Оверченка,Б. Слюсара,В.Жизневської,В.Мар'янова,  А.Дубовик,В.Глушкової.
     Надзвичайно приємно було всім познайомитися з представницею наймолодшого покоління поетів  Карангою Вікторією. Зараз дівчинці 15 років, а писати вона почала семирічною.   Вікторія прочитала кілька своїх віршів. Особливо сподобався всім її звернення, присвячене бабусі.
  “Моя творчість — це подарунок долі” — таку заповітну думку висловила член літературного об'єднання "Літо" К.Полуян , яка переїхала в Світловодськ з Білорусії, вона також прочитала кілька своїх поезій.
   На цьому поетичному святі були присутні такі автори: Віктор Сурженко, Ірина Гибіна, Л.Смірнова, В.Семенюк та В.Павленко. Остання тепло привітала присутніх і висловила своє побажання, щоб такі зустрічі проводились частіше.
  В минулому вчитель фізкультури, Р.Нікітіна вважає, що діти повинні знати наших місцевих поетів. Тому вона з радістю виступає перед школярами міста.
   Непідробно щира атмосфера, відкрите спілкування людей, об’єднаних любов’ю до його величності Слова, наштовхують на думку, що такі зустрічі справді варто продовжувати, і в більш широкому колі. Не всім дано талант творити, лиш обраним. І хай ці обрані будуть відомі загалу, а їх творчість виховує і надихає юне покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар