понеділок, 9 вересня 2013 р.

Книга та ПК : місце зустрічі з юним читачем

   Нова соціально-комунікативна ситуація, активні процеси на шляху побудови інформаційного суспільства по-іншому визначають пріоритети діяльності бібліотек для дітей, в яких зараз відбуваються фундаментальні зміни - від книгосховищ до постачальників інформації, - а ці два поняття суттєво відрізняються одне від другого.

   Нові інформаційні технології, які сьогодні стоять у центрі уваги всіх бібліотек України, суттєво впливають на їх розвиток і змушують не тільки переглянути традиційний набір послуг, але й подивитися на свої функції по-новому. Майбутнє сучасної людини — це світ інформаційного суспільства. Обговорення цієї теми і був присвячений семінар –  практикум  “Книга та ПК : місце зустрічі з юним читачем”, який відбувся у бібліотеці – філії №8, що обслуговує дітей.  Фахові консультації, методичні поради допомогли бібліотекарям визначити місце книги  в житті сучасного юного читача, зокрема перехід до читання так званої «електронної книги» . На  даний момент інтерактивні електронні книги – як класичні казки, так і популярна сучасна дитяча література – вже доступні для читання  в он-лайн режимі. 
      Отже,  в наш час дитяча бібліотека є чи не єдиним осередком, що забезпечує юним читачам безкоштовний та оперативний доступ до інформаційних ресурсів. У сучасній дитячій бібліотеці дитина починає своє перше знайомство з інформаційною культурою, і завданням дитячих бібліотек є не тільки створення та забезпечення можливостей доступу читачів до інформаційних ресурсів, але й пошук нових підходів до підготовки користувачів, які б володіли сучасними методами багатоаспектної інформаційної діяльності.  \




    Комп'ютерні технології – справжня знахідка  для  нового покоління.  Коли ми навчимо своїх дітей, учнів свідомо і творчо підходити до інформаційного простору, змінювати форму подання знань та даних таким чином, щоб це було корисно нашим дітям і не загрожувало їх здоров’ю та розвитку, ми полегшимо формування в учнів ефективних стратегій мислення, будемо сприяти підвищенню їхньої самооцінки, упевненості у своїх силах.











Немає коментарів:

Дописати коментар