понеділок, 9 листопада 2015 р.

Там, де живе рідна мова, живе український народ!

              
     9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови.
В цей день проводять урочистості біля пам’ятника Нестору-Літописцю, а також відзначають найкращих авторів та видавництва, які випускають літературу українською мовою.


       8 листопада з нагоди свята в бібліотеці було проведено День бібліографії "О мово, моя, як спів солов'я!"
Ну що б здавалося слова
Слова та голос — більш нічого.
А серце б'ється — ожива,
Як їх почує! ..
Кожен народ відбувся саме тоді, коли усвідомив себе у рідному слові . На День бібліогріфії  завітали наші давні друзі – учні 5-9 класів школи-інтернату №1 . Година інформації поклала початок «великому плаванню» у світ книжкових знань - легенда про мову, перший алфавіт, хто такі Кирило та Мефодій, хто автор «Повісті врем’яних літ», та багато іншої корисної і цікавої інформації дізналися наші читачі під час перегляду електронної презентації «Душі народу дивосвіт».
      Читаючи книгу, газету, журнал, слухаючи радіо чи дивлячись телевізор, спілкуючись, ми, напевне, зустрічали слова, вирази, значення яких незрозумілі. Що ж робити в таких випадках? Звичайно, запитати батьків, вчителів, друзів, але корисніше і цікавіше самому знайти потрібну інформацію. А її можна отримати, звернувшись до довідкової літератури. Як правильно находити необхідну інформацію, які бувають словники і чим вони відрізняються від іншої довідкової літератури…. Про все це і багато іншого дізналися наші читачі із проведеного в рамках Дня бібліографії бібліотечного уроку «Словник – твій життєвий путівник». Діти взяли активну участь в практичній роботі з довідковою літературою.
          Нашим користувачам було також презентовано дві книжкових виставки  – «Мова рідна – слово рідне»   та «Дорогами знань: словники, енциклопедії, довідники». Всі представлені на виставках книги несли необхідну дітям інформацію, були яскраві, та допомагали їм у виконанні практичних завдань.
         Цікавим читачам бібліотеки було запропоновано   огляд літератури "Вмирає все в житті, та не вмирає слово..."( який провела  бібліотекар 1 категорії Дзигар О.М.).  Це були книги українських авторів та популярні закордонні книжки, перекладені українською мовою. Цей огляд не залишив користувачів байдужими! Адже країнські твори — захоплюють, бентежать та пробуджують почуття національної гідності. Твори на українській мові виховують любов до рідної мови та бажання розмовляти рідною мовою.


Протягом дня в бібліотеці також проведено творчу акцію «Зроби подарунок – спілкуйся українською», лунала щира українська мова в піснях.





Немає коментарів:

Дописати коментар