вівторок, 2 лютого 2016 р.

29 січня - День пам'яті героїв Крут.


29 січня - День пам'яті героїв Крут.
Цього дня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що під Києвом, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли нерівний бій із 4-тисячною більшовицькою армією , рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
Бій тривав лише п'ять годин.
 
 
У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Інші студенти загинули. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, - та у свідомості багатьох він набув особливого значення
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.
 Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання.
Пам'яті тридцяти
На Аскольдовій могилі
Поховали їх -
Тридцять мучнів українців
Славних, молодих...

На Аскольдовій могилі
Український цвіт! -
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.

На кого посміла знятись
Зрадницька рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...

На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! -
Понад все вони любили
Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. -
На Аскольдовій могилі
Поховали їх. 

Павло Тичина



Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто більш як на 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а Україна щороку вшановує своїх героїв.
До 97 річниці бою під Крутами в міській бібліотеці №8 що по вул. Конько 31 оформлено тематичну виставку «На шляху до свободи та незалежності»,
28 січня буде проведено слайд - альманах: "Вічна слава в кетягах калини" 
Більше дізнатися про ці історичні події запрошуємо відвідати нашу бібліотеку.

Немає коментарів:

Дописати коментар