неділю, 22 листопада 2020 р.

Книги про Голодомор 1932-1933 років: добірка до Дня пам'яті



       Щорічно в Україні відзначається День пам'яті жертв голодоморів. Зараз цей день припадає на 23 листопада. Це можливість згадати історію, вшанувати тих, чиє життя була зруйнована або знищена в ті страшні часи сталінського режиму. Українці ніколи не були байдужі до цієї трагедії, про акт геноциду писали свої твори українські письменники, Голодомор став темою багатьох художніх творів. У сучасному світі про масові вбивства шляхом штучно створеного голоду вже не бояться говорити, і все ж Голодомор 1932-1933 років деякі країни не поспішають визнавати геноцидом українського народу. Щоб розуміти, через що пройшли наші предки, відчути, яку складну історію переживала Україна 87 років тому, ми зробили підбірку художніх і публіцистичних книг, в яких розкривається тема Голодомору.


   Вважається, що роман «Марія» - перший художній твір про Голодомор. Він був заборонений за часів радянської влади, адже розкривав жорстку правду про штучний голод, створеному для знищення української нації. Власний досвід та свідчення очевидців трагедії лягли в основу твору письменника. Головна героїня - сімдесятилітня Марія, разом з іншими українцями відчуває страшний голод. Сильна характером жінка пережила у своєму житті багато горя. В образі Марії уособлена сама Україна. Твір відображає реальний стан речей в 30-х роках, дає розуміння, наскільки важко було жити селянам, змушує задуматися про справжні цінності.

   Ще одним твором художньої літератури, присвяченим Голодомору '32 -'33 років, є роман «Жовтий князь» письменника Василя Барки. Він створив жовтого князя - символу демона зла, який приносить лише спустошення, руйнування, біль і смерть. У своєму творі автор відобразив власні спогади про страшне горе, а також точні свідчення очевидців Голодомору, зокрема його рідного брата і сім'ї. У центрі сюжету - сім'я Катранників, серед яких залишився живий тільки молодший син. Життя сім'ї сповнена вражаючих, страшних подій. Але герої в усіх ситуаціях не втрачають людяності. Історична правдивість робить твір Василя Барки цінних для кожного читача.

   Сучасна українська письменниця Світлана Талан пише твори в жанрі «реальних історій». Роман «розколоти небо» присвячений темі колективізації і Голодомору в Україні. Письменниця відобразила події 30-х років на прикладі одного селища на Луганщині. Українське село, де були розкішні сади і родючі землі, спустошила голодна смерть. Справжні, невигадані жахи описує автор: на які відчайдушні і жорстокі вчинки йшли люди, щоб вижити в лихі часи голоду. І в ці трагічні події знаходиться місце і для любові, яка то спливає на перший план, то ховається за чорною, пекельної реальністю. «Розколоти небо» перевертає свідомість читача і відкриває для кого-то невідомі сторінки історії.

   Книга «Розрита могила ...» професора, доктора історичних наук, історика Георгія Касьянова - про Голодомор як явище на політичній і історичній аренах, у внутрішньополітичній боротьбі, міжнародних відносинах. Це видання не про події минулого, а про сучасну репрезентації й інтерпретації цих подій. У трьох частинах книги йдеться про історію забуття і реконструкції подій 30-х років, про появу Голодомору як специфічного дискурсу і особливої ​​форми культурної реальності, про функціонування Голодомору в трикутнику «історик - політика - влада», про наукову деконструкції Голодомору тощо.

   Історик, журналістка, письменниця Енн Еплбом присвятила свою книгу історичних подій 30-х років. Автор поглибилася в питання передумов Голодомору і його наслідків для України. Це історія про сталінський режим, наміри радянської влади, які в результаті не виправдалися. Письменниця у своїй роботі використовувала усні свідчення, архівні документи, щоденники, дослідження українських і зарубіжних вчених. Енн Еплбом в своїх дослідженнях прийшла до висновку, що Голодомор - це не наслідок колективізації, а результат дій бригад активістів, які забирали у селян все до останньої крихти.

    Крім представлених книг існує ще багато видань і творів, присвячених темі Голодомору. Одним з найважливіших результатів по дослідженню Голодомору і пам'яті жертв є «Національна книга пам'яті», видана в 2008 році на замовлення Українського інституту національної пам'яті. Триває робота над створенням електронної карти Голодомору. Художні твори, наукові та історичні дослідження дають можливість кожному дізнатися правду про страшні часи голоду і зробити свої висновки.


Автор: Тетяна Ткачук https://book24.ua/blog/knigi-o-golodomore-1932-1933-godov-podborka-ko-dnyu-pamyati/

Немає коментарів:

Дописати коментар