неділю, 12 квітня 2020 р.

12 квітня - День космонавтики

   Наш земляк, космонавт, рекордсмен, другий по перебуванню в космосі  - Юрій Маленченко. За свою кар'єру він провів на орбіті 827 діб і п'ять разів виходив у відкритий космос. За свою кар'єру він зробив шість польотів і провів на орбіті 827 діб, що є другим показником після рекорду росіянина Геннадія Падалки (878 діб). Маленченко зробив п'ять виходів у відкритий космос загальною тривалістю понад 30 годин. 
     Юрій Маленченко народився 22 грудня 1961 року   і до 1978 року жив  та навчався в селі Павлівка, Світловодського району Кіровоградська область. Батько був головою колгоспу, мати — вчителькою молодших класів. Є військовим льотчиком 3-го класу, на його рахунку - більше 830 годин нальоту і більше 150 стрибків з парашутом. У загін космонавтів був зарахований в 1987 році.
    Перший політ Маленченко зробив в 1994 році на станцію "Мир" (стартував разом з нинішнім головою Казкосмоса Талгатом Мусабаєвим). Тоді він провів першу стиковку транспортного вантажного корабля "Прогрес М-24" з орбітальним комплексом "Мир" в телеоператорном режимі.
    Другий політ Маленченко відбувся у вересні 2000 року в складі екіпажу шаттла "Атлантіс", третій він зробив в жовтні 2003 року в якості командира корабля "Союз ТМА-2" і командира МКС. Четвертий тривав з жовтня 2007 року по квітень 2008 року, він виконував роль командира корабля "Союз ТМА-11" і бортінженера МКС-16. П'ятий політ - липень-листопад 2012 року в якості командира корабля "Союз ТМА-05М" і бортінженера МКС.
    В останній раз космонавт відправився на орбіту 15 грудня 2015 року в складі 46/47-ої тривалої експедиції в якості командира корабля "Союз ТМА-19М" і бортінженера. Через збій автоматики при причалювання корабля до МКС Маленченко довелося в ручному режимі провести стиковку "Союзу" до станції. Екіпаж повернувся на Землю 18 червня 2016 року.
   Маленченко - єдиний космонавт, чия весілля пройшло одночасно на Землі і в космосі. Церемонія відбулася 10 серпня 2003 року, коли він перебував на орбіті, а наречена - американка російського походження Катерина Дмитрієва - в місті Х'юстон, Техас.В цьому штаті одруження може проводитися за відсутності одного з молодят. Від імені нареченого документи підписав американський юрист.
    Має різні нагороди, в тому числі медаль "Золота Зірка" Героя Російської Федерації, орден "За військові заслуги", орден "За заслуги перед Вітчизною" 3-й і 4-го ступенів, відомчі нагороди Роскосмоса, медалі NASA.

Немає коментарів:

Дописати коментар