четвер, 22 квітня 2021 р.

 Земля — унікальна планета, на якій є життя. Це чудо, яке неможливо повністю осягнути і пояснити, проте, безперечно, варто берегти. Однак людина для Землі — не тільки окраса, а й небезпека.

День Землі в Україні відзначають 22 квітня. У цей день людство вшановує свою домівку, єдиний прихисток у безмежному космосі – Землю. Хоч наша цивілізація і прагне колонізації інших планет, нових відкриттів Всесвіту, технологічного прогресу, але наче не помічає, що робить із Землею задля досягнення власних амбіцій.

Наслідки діяльності людства:

Відбувається постійне забруднення повітря, води, землі. Люди знищують віковічні ліси. Стають причиною значного зменшення популяції цілих видів:

  • 8% усіх рослин на межі вимирання;
  • знищено понад 45 тисяч озер по всьому світу;
  • вирублено 70% усіх світових лісів, 30% роздроблені на частини і продовжують деградувати;
  • до 100 мільйонів 70 тисяч органічних сполук, хімічна промисловість щорічно додає 1000 нових.

Через таку діяльність страждає не тільки довкілля, а також наші сусіди по планеті:

  • запаси великої риби в світовому океані скоротилися на 90%;
  • 18% видів усіх ссавців на межі вимирання;
  • популяція птахів зменшилась на 25%.

І це все тільки за останні 50 років діяльності людини.

День Землі у світі:

В день Землі людей закликають бути уважнішим до природи та довкілля. Вперше його почали відзначати в 1970 році у США. Це був досить бурхливий період студентських маніфестацій, яких турбувало екологічне становище у світі. У перший день Землі на вулиці вийшло близько 20 мільйонів людей по всій країні. Після таких маштабних подій влада США ухвалила кілька законів, спрямованих на поліпшення екологічного становища та охорони природи. Відтоді свято стало популярним у різних країнах. В Україні день Землі відзначають 22 квітня.

Символіка:

Символом цього дня є прапор Землі. Хоча, нін неофіційний і не визнаний жодною державою. Однак учасники різних природоохоронних організацій, громадських та миротворчих заходів часто пов’язують його зі своєю діяльністю. На прапорі зображена наша планета з космосу (використовують світлину, зроблену астронавтами Аполонна-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі.

Як відзначають день Землі в Україні:

Різноманітні “зелені” організації проводять акції, спрямовані на покращення довкілля. Активісти висаджують дерева, прибирають паркові зони, влаштовують благодійні збори коштів на підтримку вимираючих видів тварин, пікетують владні структури, вимагають перестати знищувати ліси…

День Землі стає все актуальнішим, адже людство продовжує свою діяльність. Кожен з нас має розуміти свою персональну відповідальність за екологію, природу, тварин, за нашу планету вцілому.



Немає коментарів:

Дописати коментар