пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

День бібліографії  

«Сучасний погляд на українську мову»

      Щорічно 27 жовтня (день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця) у нашій країнні відзначається День української писемності та мови.

    В листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови", за ініціативою Всеукраїнськолго товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка. 28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

   Українська мова й писемність — це здобуток культури і духовної діяльності українського народу. В ній і мудрість віків, і пам'ять народу, і щирість душі. З нагоди Дня української писемності та мови у бібліотеці проведено День бібліографії «Сучасний погляд на українську мову».   

-           До цього дня на   абонементі  розгорнуто та презентовано книжкову вставку для 5 – 9 кл   «Духовний код нації».  Проведено презентація «Що таке українська мова?»  (5- 6 кл),  яка містила матеріал —   розповідь про те, що відбувалося з українською мовою від початку її існування та як вона сформувалася в ту, якою ми послуговуємося тепер. Пояснювання, як, попри всі заборони, українська не те що не зникла, а й поширилася далеко за межі Європи та постійно зростає у вжитку в самій Україні.

-      Також для читачів цієї вікової категорії було проведено екскурсію бібліотекою «Українська література на книжкових поличках»  та конкурс "Розтав книги."

-         Для учнів 3 - 4 класів проведено  інтелектуальну гру. Вікторина "Знавець рідної мови",  виявила лакуни  у знаннях читачів солов'їної  та  заохотила більше читати книжок.

    Для читачів 7 - 9 кл, підготовлено презентацію   "13 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ, ЯКІ ЗДИВУЮТЬ КОЖНОГО! ".  Українська мова дуже багатогранна, і вона зуміла героїчно пережити непрості часи, і зараз ми всі стали цінувати її як ніколи. В цьому відео   підготовлено ряд цікавих фактів про українську, які здивували учнів   та в черговий раз довели, що українська – найпрекрасніша мова на Землі.    

-          Рекомендаційний бібліографічний список джерел «Сучасний погляд на українську мову» підготовлений для   7 – 9 кл та КДЧ.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар