четвер, 8 грудня 2011 р.

Година народознавства "Коса - дівоча краса".




   8 грудня у бліотеці-філії №8 пройшло чергове засідання клубу допитливих малят"Чомусик". Довге густе волосся завжди було ознакою дівочої вроди, а охайно заплетена коса – символом цнотливості, незайманості та дівування.коса дівоча краса
Вважалося, що якщо дівчина вміла стежити за своїм волоссям, то в майбутньому з неї буде гарна господиня – працьовита, чепурна. Тому, ще з малого віку, матері вчили своїх доньок приділяти велику увагу своєму волоссю.
Стрічки були найголовнішою прикрасою дівчат. В неділю або на свята дівчина вибирала найкращу стрічку і обвивала нею свою голову. До кінців, що звисали на спину, пришпилювала всі інші стрічки. Щоб стрічка краще трималася на голові, були свої маленькі хитрощі. З лози дівчата робили обруч, покривали його стрічкою і одягали на голову, як капелюшок. Влітку, йдучи в поле, дівчина збирала квіти і закладала їх за обруч, покритий стрічкою. Виходило щось на зразок корони з живих квітів. Тому, стрічка та намисто завжди рахувалися бажаним дарунком для дівчат.
Ой, по росі, сивий коню, по росі, по росі —
Від милого дарунок: стрічка у косі...

Найурочистішим моментом народнього весілля є розплітання дівочої коси. Цей момент символізує собою кінець дівування. Молоду садовлять на діжці, що застелена кожухом.
Молодий підходить до нареченої та розплітає їй косу. Розплітає небагато, щоб тільки витягнути з коси стрічку і забрати її собі. Далі вже цю церемонію довершують дружки. Прощаючись з косою, молода плаче, а дружки співають:

Чого плачеш, чого жалуєш, молода Марусю?
Ой, чи тобі жаль батька старого, чи подвір'ячка його?
Ой, не жаль мені батька старого і подвір'ячка його,
Тільки жаль мені русої коси — дівочої краси;
Дівки гуляють, кісоньками мають, а мене не приймають...

Потім дівчині покривали голову хусткою, що символізувала заміжжя, або підкорення своєму чоловокові. На другий день після весілля вже одружена жінка не повинна була її знімати, адже «ходити простоволосою» або «світити волоссям» колись вважалося непристойністю. На щастя,  жінки вже не дотримуються цього звичаю. Та це тільки на користь, ходити з непокритою головою зручніше і здоровіше. Та є ситуації, коли одружена жінка і в наш час повинна покривати голову. Щоб засвідчити владу свого чоловіка перед Богом, вона це робить тоді, коли проголошує молитву або навчає в його присутності.зачіска в українському стилі
Про це, та ще дуже багато цікавих речей, діти дізналися  з засідання клубу. Дівчатка навчилися доглядати за волоссм, заплітати коси на сучасний лад, адже сьогодні використання косичок та плетення з волосся залишається актуальними і модними. 

 P.S.Використовувався матеріал етнографічного нарису О. Воропая «Звичаї нашого народу».
 

Немає коментарів:

Дописати коментар