суботу, 28 січня 2012 р.

Що рекомендується читати дітям в різному віці і чому




     Як відомо, малюк, перебуваючи ще в животі у мами, чує все, що відбувається в тому світі, куди йому належить "вибратися" зовсім скоро. Розуміти ж людську мову він почне ще до оволодіння їй, причому простіше всього зрозуміти, так би мовити "ситуативно-побутову мову" дорослих (наприклад, коли малюк ненавмисно стосується гарячого предмета, мама йому каже - "не чіпай гарячу кружку!
     Буде боляче ", тут дитина бачить все, про що говорить дорослий і це стає йому зрозуміло.
Читання крім поповнення словникового запасу малюка, ще й розширює її кругозір (тут і властивість предметів, і пізнання рослинного і тваринного світу, і багато інших). Персонажі книг впливають і на формування його поведінку в майбутньому, адже саме з цими персонажами дитина ототожнює себе і переживає в їх образах все, що відбувається. Давайте поговоримо про те, що рекомендується читати дітям в різному віці і чому. Вибираючи книги, мультфільми і фільми для вашої крихти, потрібно, перш за все, звертати увагу на героїв (які вони, їхні прагнення, вчинки, як ставляться до себе і оточуючих, в яких стосунках персонаж з іншими героями книги), особливу увагу потрібно приділити і оформлення книги, наскільки жваво, талановито й цікаво вони ілюстровані (це потрібно для того, щоб виникло співпереживання). Література розвиває образне мислення і уяву, а, отже, і не останню роль грає в розумовому розвитку дитини. Науково доведений факт - зв'язок мови і мислення, а чим краще розвинена мова, тим логічніше і ясніше думки дитини.
    Любов до читання у дитини потрібно прищеплювати з раннього дитинства. А щоб це зробити, ви повинні чітко знати, що рекомендує читати дітям в різному віці і чому. Не забувайте, це довгий і копіткий труд - не тільки для мами, але і для самого малюка, адже сприймати розповідь, де він не бачить ситуації, які відбуваються перед його очима, для нього ще дуже важко. Тому є вікові щаблі сприйняття, межі яких вельми і вельми розмиті, і коливаються в межах 1,5-2,5 років (все це суто індивідуально для кожної дитини). Крім того, багато залежить і від того, скільки часу ви приділяєте читанню, якщо багато - то потрібно орієнтуватися на нижню межу кожній віковій ступені, якщо мало - на верхню.
І так ступені:
  1. Від півтора-двох років до трьох-чотирьох років - книги для найменших.
  2. Від двох з половиною трьох до шести семи років - книги і трохи складніше.
  3. Від п'яти шести до восьми дев'яти років - захоплюючі пригоди і кумедні розповіді.
  4. З років семи-одинадцяти - складніші історії. Вони цікаві і старшим дошкільнятам, що люблять слухати і читати книги, і вже прочитали більшість історій з попереднього розділу.
Книги для найменших - "ріпка", "теремок", "курочка - ряба" і т.п., тобто казки, написані простими реченнями, в яких задіяні невелика кількість простих і зрозумілих слів, що повторюються і римуються. Ці казки описують зазвичай яке одне просте подія (Курочка знесла яєчко), або ж ланцюжок однотипних подій ("Ріпка" - дід посадив ріпку, вона виросла і настав час її прибирати, спочатку один дід тягне ріпку, потім йому на допомогу приходить баба і так далі) . Крім того, книжки обов'язково повинні бути з яскравими барвистими і правдоподібними картинками, які треба обов'язково розглядати разом з малюком і розповідати все побачене, адже малюкові завжди легше сприймати текст з опорою на картинки.
Ще однією важливою складовою книг даному ступені є гарне закінчення книги, яке дарує дитині відчуття надійності світу, коли як поганий кінець може привести до виникнення різних страхів. На початку, деякі психологи рекомендують навіть кінець казки колобок переробити, сказавши, що в самий останній момент він і від леси вислизнув .
Книги трохи складніше - віршовані казки К. Чуковського ("Айболит", "Мойдодир", "Федорина горі", "телефон" - але не всі казки цього автора можна читати в даному віковому діапазоні, так як для цього віку вони ще дуже страшні і їх слід перенести на 5-6 років), Вірші С. Маршака ("От який неуважний з вулиці Бассеенной"), так само і казки про тварин ("Заюшкина хатинка", "Лисичка з скалочкой" , "Лисиця і кіт" та ін). Ці твори вже довший, і складаються вони з кількох епізодів, пов'язаних за змістом. У тексті вже все частіше зустрічається діалог між героями, який стає все складніше і довше. Для розуміння того, що відбувається малюкові потрібен все більший запас слів. Все так само актуальне хороший кінець казки, щоб не викликати страхів. Так що слід вибирати лише ті казки, де нічого страшного не відбувається (червону шапочку відкласти на більш пізній вік (6-7 років)), наприклад оповідання Носова "Жива капелюх ". У цьому віці вже можна просити дитину переказати прочитане (головним помічником у переказі все так само є яскраві картинки, які дитина може розглядати і самостійно), а потім можна приступити і до навчання самостійно читати. Починати читати (вік від 4 до 8 років) так само потрібно з простих і коротких казок, що супроводжуються цікавими, численними ілюстраціями.
Захоплюючі пригоди і забавні розповіді. Ви можете вибрати дуже різноманітні книги, до яких відносяться і пригоди Буратіно, Незнайко і його друзі, Пеппі Довга панчоха, казки різних народів світу (російські казки: Царівна жаба, Жар птиця, Морозко, Хаврошечка; німецькі: Горщик каші, Хоробрий кравець; та інші), (саме тут і можна починати читати страшні книги), казки А. С. Пушкіна , крім того, і іронічні оповідання, байки та вірші. Крім того, що книги читають батьки, зараз дитина може і сам почитати, багато діток читають запоями, бурхливо уявляючи себе на місці героїв, причому на цьому ступені у дітей вже цілком розвинене уяву і ілюстрації вже не такі важливі для них.
    Більш складні історії, цікаві дошкільнятам, які люблять слухати і читати книги і вже прочитали більшість історій з попереднього розділу, це і "Аленький цветочек", і "Мауглі", " Королівство кривих дзеркал ", і" Снігова королева "та ін - ці книги вже з більш складною картиною світу, в яких герої вчаться приймати рішення в складних життєвих ситуаціях, будувати відносини одна з одною, поступатися і змінюватися. Текст твору теж стає складніше, сюжет стає витіюватим і різноспрямованим, все більшу частину займають описи почуттів та емоцій героїв, так само з'являються роздуми персонажів і авторські відступи, будь-яку ситуацію вже можна розглянути з декількох сторін (скільки героїв стільки і бачень ситуації).
Так і йде поступове ускладнення книг від найпростіших (Колобок) і до складних витіюватих романів, таких як війна і мир.
Ви все ще питаєте - "Навіщо читати вголос малюкові?"
    Якби в дитинстві батьки привчили дітей до читання, то у будь-якого двієчника були б краще і словниковий запас, і уява, і з засвоєнням навчального матеріалу теж було б все в порядку. Не варто чекати, коли ваш малюк підросте, читати можна і грудничку, адже дитині достатньо чути голос мами, видать її вираз обличчя та емоції. Коли ж дитині виповнитися рік, він, наслідуючи дорослим, зможе сам взяти і розглянути картинки в книги, почне видавати звуки, що означають та чи інша тварина. У віці 3-х років дитина зможе переказувати казки, заучувати четверостишья .... Саме так, крок за кроком ми допомагаємо нашим дітям вчитися думати.
На жаль, в процесі розвитку дитини читання займає, ключову позицію і поки інших альтернатив читання немає. Так що читайте дитині багато і частіше!

2 коментарі:

  1. Не знаю як кому, а я останнім часом купую для дочки(5р) дитячі розвиваючі журнали. Наш улюблений, "Пізнайко". Це дійсно помічник для батьків). Яскравий, розвиваючий з іграми та головоломками. Завжди багато цікавих історій та віршів, які можна вивчати. Моїй дочці дуже подобається. Раджу спробувати. До того ж журнал розрахований на різну вікову категорії від 2х до 10 років.

    ВідповістиВидалити
  2. Дитячий журнал "Пізнайко", став улюбленим журналом малечі з початку своєї появи на полицях магазинів та пошти. Уже декілька років його передплачує і наша бібліотека. Скористайтеся послугами бібліотеки, і ви зможете насолоджуватися цікавинками видання безкоштовно.

    ВідповістиВидалити