неділю, 2 грудня 2012 р.

До 125-ї річниці від дня народження Самуїла Маршака


                               Самуїл Маршак (1887-1964)
     Ім'я його увійшло до нашого життя з дитинства. Батьки своїм дітям, а потім внукам, читають його вірші, одночасно формуючи смак до справжньої літератури.
    Сім'я Самуїла Яковича Маршака вела свій рід від талмуддистських предків, зокрема, від Ахарона Шмуеля бен Ісраеля Койдановера. І якщо скласти перші букви, то вийде МАХАРШАК.
   Звичайно, Самуїл Якович все це прекрасно знав, тому що з шестирічного віку, живучи у Вітебську у дідуся, вивчав іврит. А вірші він почав писати, будучи гімназистом.
    У гімназії вчитель словесності прищепив любов до класичної поезії, заохочував перші літературні досліди майбутнього поета. Один з поетичних зошитів Маршака попав до рук В.Стасова, відомого російського критика і мистецтвознавця, який взяв гарячу участь в долі хлопця. За допомогою Стасова він переїжджає до Петербургу, вчиться в одній з кращих гімназій, цілі дні проводить в публічній бібліотеці, де працював Стасов.
   У 1904 в будинку Стасова Маршак познайомився з М.Горьким, який віднісся до нього з великим інтересом і запросив його на свою дачу на Чорному морі, де Маршак лікувався, вчився, багато читав, зустрічався з різними людьми.
   Коли сім'я Горького вимушена була покинути Крим із-за репресій царського уряду після революції 1905, Маршак повернувся до Петербургу, куди на той час перебрався його батько, що працював на заводі за Невською заставою.
   Почалася трудова молодість: ходіння по уроках, співпраця в журналах і альманахах. Через декілька років для завершення утворення Маршак виїхав вчитися до Англії, спочатку в політехнікумі, потім в Лондонському університеті. Під час канікул багато подорожує пішки по Англії, слухає англійські народні пісні. Вже тоді почав перекладати англійські балади, що згодом прославили його.
   У 1923, повернувшись до Петрограду, пише свої перші оригінальні казки у віршах - "Казка про дурного мишеняту", "Пожежа", "Пошта", перекладає з англійського дитячі народні пісеньки - "Будинок, який побудував Джек" і так далі.
    Очолює один з перших радянських дитячих журналів - "Новий робінзон", довкола якого збираються талановиті дитячі письменники. Маршак був першим співробітником М.Горького, що створив Видавництво дитячої літератури (Детгиз).
   Вірші Маршака для дітей, його пісні, загадки, казки і приказки, п'єси для дитячого театру з часом склали збірку "Казки, пісні, загадки", що неодноразово перевидавалися і переведені багатьма мовами.У більшості казок С.Маршака розкривається тема боротьби добра і зла. Але кожен автор розкриває цю тему з нової точки зору.



Немає коментарів:

Дописати коментар