суботу, 26 березня 2016 р.

Найбільші бібліотеки світу

Люди завжди цінували книги і берегли їх як  найдорогоцінніші скарбиБез книг життя неможливе. Значить, неможливе воно і без бібліотек. Значення бібліотек в історії світової культури величезне. «Притулки розуму», «аптеки для душі», «будинки мудрості», «книгозберігаючі палати», «храми літератури» - так називали бібліотеки в різні часи і в різних країнах.
Бібліотеки почали створювати ще здавна. Люди практично відразу зрозуміли цінність записаної інформації, необхідність її збереження і відтворення. Таблички, свитки, папіруси, книги - це все було способом зберігати знання. Правда, розкидані по всьому світу, без обліку та забезпечення збереження всі ці знання були марні.
Першою відомою бібліотекою прийнято вважати храм в Ніппурі (сучасний Ірак). Були відомі бібліотеки в Стародавніх Єгипті,  Греції та Римі. Легенди розповідають про приголомшливі бібліотеки Стародавнього Світу, такі, як бібліотеки асирійського та вавилонського Царств,  бібліотека Фів у  Єгипті, знаменита Олександрійська бібліотека.
Так само, як і раніше, сьогодні є  бібліотеки, якими можна пишатися, в такій же мірі, як найбільшими бібліотеками давнини. Зараз, майже кожне місто має свою власну бібліотеку і в кожній країні є Національна бібліотека.  Національні бібліотеки великих держав - це унікальні сховища колосальної кількості книг, газет, журналів та інших джерел інформації. Все, що може бути корисним читачеві і що може бути затребуване в майбутньому, зберігається в запасниках цих бібліотек.
Пропонуємо вам познайомитися з великими бібліотеками світу, більшість зяких знаходиться в США. Але приємно знати, що й Україні є чим пишатися.


Бібліотека Конгресу США (Вашингтон)
Найбільша бібліотека у світі. На сьогоднішній день вона містить сотні мільйонів одиниць зберігання, серед яких -  безліч унікальних матеріалів:   132 млн примірників книг  470 мовами світу, 29 млн. одиниць рукописного матеріалу, близько 5 млн. карт, сотні тисяч мікрофільмів, ноти, гравюри, фотографії.
Щорічно бібліотеку відвідує близько 1,7 млн читачів, яких обслуговує 3600 співробітників. Бібліотека має 18 залів, у кожному з яких - по 1460 читацьких місць.Будівля складається з трьох величезних частин і нагадує замок.
Бібліотека  є великою культурниою спадщиною та національним надбанням. Вона обслуговує уряд США, приватні та промислові компанії, різні дослідницькі фонди, школи, університети та інші навчальні заклади. Бібліотеку щомісяця відвідують тисячі туристів.


Бібліотека Гарвардського університету  (Кембридж, США)
Одна з найбільших академічних бібліотек у країні, що складається з понад 80 унікальних окремих бібліотек, наприклад, Бібліотеки орхідеї Оака Еймза або Музичної бібліотеки Лоеба. Загальний фонд бібліотеки – 16 млн друкованих видань. Кожен бажаючий має право доступу до фондів бібліотеки через Інтернет.

Бостонська громадська бібліотека (США)
Одна з найбільших загальнодоступних бібліотек в США з фондом більш 22 млн документів. Є третьою за величиною бібліотекою у країні, після Бібліотеки Конгресу і Нью-Йоркської публічної бібліотеки.
  Бібліотека володіє великим фондом з історії мистецтв та американської історії, підтримує сховище державних документів. У колекції бібліотеки понад 1,7 млн рідкісних книг і рукописів: середньовічні рукописи та стародруки, ранні видання Шекспіра,  колекції Даніеля Дефо, звіти про заснування Бостона пуританськими колоністами, основний обсяг особистої бібліотеки Джона Адамса, велике зібрання гравюр, фотографій, листівок і карт.
Щорічно в бібліотеці діє близько 50 різних програм, організовується майже 150 виставок.

Британська бібліотека (Лондон, Великобританія)
Національна бібліотека Сполученого Королівства.  Є однією з найбільших науково-технічних бібліотек у світі. Її фонди налічують понад 150 млн прим. майже всіма існуючими мовами  і в будь-яких форматах: книги, журнали, звукові і музичні записи, патентні описи, бази даних, карти, марки, стародавні друковані книги, креслення і багато іншого. Бібліотека посідає друге місце після Бібліотеки Конгресу США. Щороку фонди бібліотеки поповнюються майже на 3 млн прим.

Єльська університетська бібліотека (Нью-Хевен, США)
Друга у світі серед університетських бібліотек. У її загальному та спеціалізованих фондах налічується 11 млн  документів, серед яких: унікальні колекції, архіви, музичні записи, карти та інші рідкісні експонати. Бібліотека пишається своїм найбільшим зібранням британського мистецтва за межами Великобританії. Єдиний комп'ютеризований каталог об'єднує більше 40 галузевих бібліотек, розташованих у різних частинах кампуса: від незвичайної за красою готичної бібліотеки Стерлінг, де зберігається близько половини єльських книжкових багатств, до сучасного корпусу колекції книг і рукописів Бейнеке з більш ніж 800-тисячним зібранням унікальних документів.
Бібліотека розташована у 22 приміщеннях, штат складає більше 600 співробітників.

Нью-Йоркська публічна бібліотека (США)
Одна з найбільших публічних бібліотек у світі, що включає 4 дослідницькі, 5 центральних і 83 місцевих бібліотеки. Щорічно її послугами користуються 16 млн чол. Фонд бібліотеки - понад 20 млн книг і 31 млн інших документів: аудіозаписів, фільмів, відеокасет, карт, картин, малюнків, газетних вирізок  багатьма мовами світу. Бібліотека щотижня додає до свого асортименту більше 10 тис. найменувань.

Національна Бібліотека України ім. В.І. Вернадського (Київ)
Найбільша бібліотека України, головний науково-інформаційний центр,входить до числа десяти найбільших національних бібліотек світу, є членом Європейської бібліотеки.
Обсяг фондів — близько 15 млн одиниць зберігання. Це унікальне зібрання джерел інформації, що включає книги, журнали, газети, продовжувані видання, карти, ноти, образотворчі матеріали, рукописи, стародруки,  документи на нетрадиційних носіях інформації. Бібліотека має найповніше в державі зібрання пам'яток слов'янської писемності та рукописних книг, архіви та книжкові колекції видатних діячів української й світової науки та культури. Серед складових фонду — бібліотечно-архівна колекція "Фонд Президентів України", архівний примірник творів друку України з 1917 р., архівний фонд Національної академії наук України.
Бібліотека комплектується всіма українськими виданнями, отримує примірник дисертацій, що захищаються на території України, веде міжнародний книгообмін з понад 1,5 тис. наукових закладів і книгозбірень 80 країн світу. До бібліотеки як депозитарію документів і матеріалів ООН в Україні надсилаються публікації цієї організації та її спеціалізованих установ.

Німецька національна бібліотека (Берлін, Франкфурт, Лейпциг)
Центральна архівна бібліотека і національно-бібліографічний центр Федеративної Республіки Німеччини. Після падіння Берлінської стіни  бібліотеки Лейпцига та Франкфурта об'єдналися з німецьким музичним архівом у Берліні. У даний час фонд бібліотеки складає більше 22 млн одиниць, з них: близько 14 млн -  у Лейпцігу, більше 8 млн - у           Франкфурті і близько 1,5 млн  - у Німецькому музичному архіві.

Канадська бібліотека і архів (Оттава)
Федеральний державний департамент Канади, відповідальний за збір тазбереження документальної спадщини, текстів, зображень та інших документів, що відносяться до історії, культури і політики країни.
До колекції бібліотеки входить близько 350 тис. картин ХVІ століття,  21,3 млн фотографій, понад 71 тис. годин повнометражних і короткометражних фільмів, починаючи з 1897 р., більше 3 млн. мегабайтів електронного матеріалу і найбільша колекція канадської фольклорної музики. Завдання бібліотеки та архіву - документувати та зберігати всі письмові спадщини, бути джерелом знань для усіх канадців.
Директор бібліотеки має ранг заступника міністра і носить звання Бібліотекаря і Архіваріуса Канади.

Національна Бібліотека Китаю (Пекін)
Всеосяжна наукова бібліотека, національне сховище публікацій, національний бібліографічний центр, національний центр мережі бібліотечно-інформаційних і науково-технічних бібліотек і центр розвитку. Фонд бібліотеки - понад 24 млн прим., що включає 270 тис. рідкісних книг, 1,6 тис. творів стародавнього мистецтва і 35 тис. частин манускриптів.
Бібліотека має не тільки найбільшу колекцію китайських книг у світі, а й найбільшу колекцію матеріалів  іноземними мовами в країні. Бібліотека відкрита для відвідування 365 днів на рік, а онлайн-послуги доступні 24 години на добу за допомогою різних засобів комунікації.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Немає коментарів:

Дописати коментар