неділю, 24 лютого 2013 р.

Свято європейських мов

                                      Нещодавно ми відзначали свято європейських мов.


            Багато народів живе на земній кулі, багато мов існує у світі.
За підрахунками вчених на планеті є понад 2500 мов. І кожному народові його мова наймиліша, найрідніша. Перебуваючи на засланні, Великий Кобзар писав про рідну мову:

Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос –більш нічого,
 А серце б’ється – ожива ,
Як їх почує

            Історія української мови – це історія її народу. Наша мова схожа з російською, білоруською мовами. У цих мовах багато спільного, багато слів однаковим за значенням і звучанням. Ось чому білоруси, росіяни, українці можуть легко порозумітися між собою. Про спорідненість української та російської мов П.Г.Тичина писав так:

Чуєте – російська мова
Й українська тут бринить…
Одна мова чорноброва,
А друга немов блакить.

Ми, українці, пишаємося нашою милозвучною, багатою мовою. Рідна  мова налічує понад 300 тисяч слів, за допомогою яких можна висловити найрізноманітніші думки, почуття . Усі слова зібрані й записані в спеціальні книги, які називаються словниками. Це – справжні скарбниці мовного багатства, народної мудрості; це - результат роботи багатьох учених – мовознавців.Щоб любити мову, треба думати українською. Наша мова така багата, що використовуючи лише одну літературу на початку кожного слова, можна написати ціле оповідання чи вірш. Погляньте на « сувій» з далекого 1916 року.


САМОТНІЙ САД
Сипле, стелиться сад самотній,
Сірий смуток – срібний сніг.
Сумно стогне сумний струмінь,
Серце слуха скорбний сміх.
Серед саду страх сіріє,
Сад солодкий спокій спить,
Сонно сиплються сніжинки,
Струмінь стомлено сичить.
Стихли струни, стихли співи.
Срібні співи серенад,
Срібно стеляться сніжинки,
спить самотній сад.
                      
            Кожна освічена людина користується словниками. Адже правильно і красиво розмовляти – перша ознака культури.         Звичайно, наша мова стала такою багатою й розвиненою не одразу. Розвивалася  культура, наука, техніка, з’являлися нові слова. Не завжди в нашій українській  мові існували, скажімо, слова: космонавт, комп’ютер, лунохід, марсохід, телевізор, ракета, Інтернет. Ці слова з’явилися порівняно не так давно. Тим часом деякі слова поступово зникли з ужитку. Наприклад, слова : кріпак, жандарм, цеберка – тепер вживаються тільки в художніх творах, де описується минуле нашого народу.
            Український письменник Панас Мирний писав, що найбільше й найдорожче добро в кожного народу  - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багатства, скарбниця, в яку народ вкладає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почування. Наше завдання – бездоганно знати рідну мову, щоб бути грамотним, щоб уміти правильно і красиво говорити. Без
досконального  володіння  рідною мовою не доступні знанні інших предметів : фізики, хімії, математики, історії, літератури.
            Щоб любити мову, треба думати українською.
 Українська мова – це основа нашої безмежної багатої культури. Це наш дух, наш космос, наша душа, наша пісня, як світ дав найвищу оцінку. Врешті – решт – це ми з вами. 
Але і інші країни плекають свою рідну мову. Перед слухачами предстали найважливіші мови світу: німецька, англійська, французька...І в кожній із них є щось своє неповторне, зворушливе... На святі лунали вірші в оригиналі Шекспіра, Байрона, Гете...


 

 



          

Немає коментарів:

Дописати коментар