середу, 8 липня 2020 р.

Оголошено довгий список книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Номінація “Література для дітей"



Загалом 165 книжок від 38 видавництв упродовж першого етапу було зареєстровано для участі у книжковій премії “Еспресо. Вибір читачів 2020”
 Після ретельної перевірки на відповідність вимогам Премії усіх видань,що надіслали видавництва, Оргкомітет сформував Довгі списки книг для конкурсу у трьох номінаціях: Література для дорослих, “Література для підлітків та Література для дітей. 
Діти голосують щиро, діти голосують серцем, діти не байдужі до української книжки, вони з нетерпінням чекають у своїх бібліотеках по всій Україні цьогорічних літературних новинок. 
До другого етапу в Довгий список книжок у номінації “Література для дітей” потрапило 34 видань від 13 видавництв. 
“Лицар Смарагдієвого ордену. Інквізитор”, Юлія Чернінька (Видавнича група "КМ-БУКС")

Друга книжка з серії про пригоди хлопчика Ярослава. У першій книжці Ярослав став Лицарем таємного Ордену смарагдіїв і прийняв посвяту на землях магічного міста Люмберн. У другому томі Ярослав знову вирушає до Люмберна. Цього разу він повинен відвернути страшну небезпеку від жителів міста. Інквізитор Люмберна порушив відьомське правило і підпалив дубобаб Варени ХIII. Відтоді над містом нависла смертельна загроза. Пошесть чуми нещадно косить звичайних люмбернців. Містом нишпорять потворні гаргульї, а з кожного багаття, на якому згоріла відьма, викристалізувався в просторі живий смолоскип. Живі вогняні кулі котяться вулицями міста, і боронь Боже натрапити на той смолоскип. Він оживає, починає махати руками й ногами та плюватися вогнем. Чи вдасться Ярославові відгадати піктограми схимників і врятувати місто від навали розгніваних темних сил? На хлопчика чекають великі пригоди, багато таємниць та нові друзі. А разом зі справжніми друзями можна подолати будь-які перешкоди!
Котохатка”, Галина Вдовиченко ("Видавництво Старого Лева") 
Шестеро маленьких кошенят опинилися на зимовій вулиці, де їм холодно й голодно... Але вони не з тих, хто скиглить і впадає в розпач. Натомість кошенята гуртуються і перетворюють зиму у веселу забаву: бавляться у піжмурки, прокладають лабіринт у снігу, уявляючи себе археологами, будують дуже затишну снігову котохатку. А тоді знаходять чим її прикрасити. Герої-кошенята захоплять малюків своєю жвавістю та багатою уявою і підкажуть чимало ідей для зимових ігор. 
Книжка-картинка Галини Вдовиченко і Наталки Гайди — це історія для малят про справжню дружбу і новорічні дива. Адже невдовзі кошенята знайдуть собі велику котячу родину – і це вже будуть пригоди 36 і 6 котів. 
“Піратський маршрут”, Галина Малик (Видавництво Старого Лева) 
Весела книжка-картинка «Піратський маршрут» відомої української письменниці Галини Малик та ілюстраторки Грасі Олійко — це грайлива подорож у мріях, а заодно і веселий урок географії для малюків. Бо кожен із нас у дитинстві хотів бути зухвалим піратом, якому підкоряються моря і океани. 
Мія і місячне затемнення” Оля Русіна(Видавництво Старого Лева) 
Мії ніколи нудьгувати. З однокласником Матвієм та його молодшим братом Людожерчиком вони постійно потрапляють у пригоди. І цих пригод стає ще більше, коли на порозі Міїної з Дідусем квартири з’являється незнайомець — її тато. Настороженість змінюється захватом — виявляється, тато працює в астрономічній обсерваторії! А значить, Мія, Матвій і Людожерчик теж одного дня зможуть туди потрапити. 
Але чи це справді так? Читайте у дотепній повісті Олі Русіної, сповненій кумедних витівок і жартів. 
“Історія, яку розповіла Жука”, Грася Олійко (Видавництво Старого Лева) 
Жука живе на заправці зі своїм братом Сіріусом. Їх підгодовує добра жінка, але вона кудись зникає. Тепер песикам непереливки, адже надходить зима, а на заправці вирішують їх позбутися і вивозять якнайдалі. Хтозна, що б із ними сталося, якби одного дня на узбіччі не спинилася автівка родини, яка дасть песикам прихисток і любов. 
"Історія, яку розповіла Жука" – перший пікчербук української ілюстраторки Грасі Олійко – це безпосередня і зворушлива розповідь, яка торкнеться сердець дітей і дорослих. 
“Мандрівка з Чарівним Атласом: Париж”, Надійка Гербіш (Видавництво Старого Лева) 
Кажуть, що Париж — це завжди про любов (і круасани). Тож Лука й Терезка вирушать у свою третю мандрівку з Чарівним Атласом не самі, а прихопивши з собою закохану пару. 
Разом вони ласуватимуть традиційною французькою випічкою, розкриють таємниці Ейфелевої вежі й незбагненного Монмартру, прогуляються вздовж Сени, познайомляться з полотнами знаних імпресіоністів і побачать славетний Нотр-Дам. 
А ще вони довідаються, чому столицю Франції називають Містом Світла і чому до неї так сильно хочеться повертатися повсякчас. 
“Хто росте у лісі”, Катерина Міхаліцина (Видавництво Старого Лева) 
Це цілком звичайна історія про те, як буркотливий борсук і бешкетні білки світ… тобто рідний ліс рятували. Але також і про те, скільки відтінків має осіннє листя буків і грабів, як готуються до зими ялина й модрина, чи мох дубовий – насправді мох і чому не можна палити сухостоїв, навіть якщо здається, що там ніхто не живе. А ще ця книжка спонукає читачів поміркувати, чим цінні спогади, потренує увагу (спробуйте-но знайти усіх клопів-солдатиків, які заховала на малюнках художниця Оксана Була!) і запропонує «рецепт» виготовлення чудової гірлянди в екостилі. 
Рі(з)дні люди”, Тетяна Стус (Щербаченко) (Видавництво Старого Лева) 
Книжка "Рі(з)дні люди" – про порозуміння, про нашу людську інакшість, яка збагачує та об’єднує малі й великі світи. Можна дивуватися чи навіть остерігатися різноманітності емоцій, вигляду, вчинків людей. Ця різноманітність не має ставати на заваді близькості в родині й спорідненості в безмежжі культур та традицій, – закликає Таня Стус. 
“Світ навколо нас”, Галина Гузовська-Корицька (Видавництво Дике Поле) 
“Світ навколо нас” – життєдайна скарбниця загальнолюдських цінностей, народного досвіду. Життєва мудрість, яка є домінантою оповідок, навчає бути щедрими, чистими, вміти бачити сонце, радіти життю, допомагати природі, створювати гармонію й не порушувати її...  
Книга складається із шістнадцяти творів. Авторський роздум, що вміщується в одному слові наприкінці оповідок, свідчить про вироблення письменницею власного стилю, вміння писати оригінально, влучно: "Кицька"– мудрість, "Хатній" – дружелюбність, "Кульбаба: дід чи баба?" – майбутність, "Макове диво" – трепетність, "Стеблинка" – життєстійкість, "Подорожник" – цілющість, "Потічок" – життєдайність, "Єгорко" – вдячність, "Лелека" – дружність, "Зозулька" – щемливість, “З моря" – справжність, "Горішки для білочки" – сердечність, "Осінь” – щедротність, "Першогрудневість" – людяність, "Синичка" – добрість, “Берізка" – необдуманість.  
Коротенькі твори, які залишають глибокий слід у душі читача, вражають багатством художніх засобів: епітети, порівняння, авторські неологізми, персоніфікація. Це є свідченням майстерності володіння словом.  
На сьогодні – це одна із кращих збірок оповідок, яка не залишить байдужим до навколишнього світу кожного, хто вболіває і за рослинку, й за тваринку, хто піклується майбутнім наших дітей. Ця книга поповнить методичну скарбницю вчителя й на уроках мови чи літератури, читання.  
Тексти – взірці соціокультурної проблематики, які сприятимуть засвоєнню дітьми духовних та культурних цінностей і моральних норм, формуватимуть їхній естетичний смак, є розвивальними, цікавими для покоління "z". 
Зайчик на прізвисько ТОЙЩО”, Ірина Ліндлі (ДП Всеукраїнське спеціалізоване видавництво Світ) 
Ледачкуватий зайчик прокидався опівдні, не саджав город, а тільки те і робив, що цілими днями грався з метеликами та равликами. “То й що? Не моя біда" - відповідав ледар, якщо хтось із друзів просив його про допомогу. Так його і прозвали лісові звірі – зайчик на прізвисько ТО Й ЩО. Але якось наш ТО Й ЩО заблукав у лісі та потрапив у велику халепу. І тепер, щоб повернутися додому і не попасти до лап Лисиці-Хитролиці, йому доведеться  назавжди забути про своє ледарювання та більше ніколи не лишати друзів у біді. 
“Щоденник щасливих дівчат”, Альона Пуляєва  (Видавництво "АССА") 
Сучасним дівчатам - сучасна книга!Кожна дівчинка — особлива. А значить, особливі її бажання, секрети та мрії. Але кожна з особливих дівчат прагне одного — бути щасливою. Для досягнення цієї мети знадобиться "Щоденник щасливих дівчат”. 
Щоденник складається з п’яти розділів, кожен із яких має свій колір: 
- блакитні сторінки допоможуть отримати різні скіли – практичні навички, що стануть у пригоді в сучасному житті; 
- жовті призначені для того, щоб краще пізнати себе, зрозуміти свої особливості; 
- фіолетові сторінки дають можливість спробувати різні хобі; 
- зелені сторінки обираємо для розваг; 
- бірюзові можна заповнити разом із найкращою подругою, сестрою чи мамою. 
Щоденник містить QR-коди, відсканувавши які можна отримати корисні аудіо- та відеоматеріали. 
Головна мета секретника — зробити щасливою свою власницю. 
“Оця Марія звірів малювала”, Світлана Тараторіна (Видавництво "Видавництво" (ФОП Омельяненко Л.С.)) 
"Оця Марія звірів малювала" — 68 сторінок захопливої історії про неймовірні пригоди маленької художниці із селища Болотня. Марія переживає важку хворобу, через що її світ змінюється. Здається, не варто чекати на щось хороше. Але у Марії є фарби та величезне бажання малювати. Із темного лісу за Марією спостерігають фантастичні звірі. Вони знають її таємницю, про яку сама дівчинка ще навіть не здогадується. 
Це книжка про те, що мрії рятують. І не лише нас, а й усе навколо. Що недуга не стане на заваді наполегливості. Що уява може все. 
Яскраві ілюстрації Наталки Левицької відтворюють унікальну атмосферу загадкового світу Марії Примаченко. Це ще й перша художня спроба розповісти про дитинство Марії та про те, як їй вдалося досягти своїх мрій. 
“Оця Марія звірів малювала» є прямим продовженням двотомника "Це зробила вона" і першою книжкою-історією проєкту “Дівчата можуть усе» про видатних українок. І під “першою” ми, звісно, маємо на увазі, що далі буде! 
Лімерики” Сашко Дерманський, Олег Петренко-Заневський (ілюстратор) (Видавництво "Крокус") 
Тут слова каламбуряться в сливи, 
Звичний глузд — абсолютно шкідливий. 
Тут самі диваки — 
На усякі смаки. 
Навіть рими й рядки тут брикливі! 
“Я - Кіліманджаро”, Валя Вздульська, Лариса Чайка (ілюстратор) (Видавництво "Крокус") 
Маленька героїня цієї книжки уявляє себе жителькою Африки — її уявного чарівного і лагідного світу, в якому живуть приязні люди і звірі. Вона проживає сповнений яскравих вражень день, який допомагає їй глибше зрозуміти свій внутрішній світ і ще дужче полюбити людей, які поруч із нею. Написана тендітними верлібрами та витончено проілюстрована книжка чудово підійде як для родинного читання, так і для обговорення на шкільних уроках… 
“Міста України”, Мар'яна Гордієнко (Видавництво "Ранок") 
Це книга-подорож містами України. Вона проведе вас відомими старовинними та сучасними вуличками, покаже незвичайні будівлі, познайомить із дивовижними людьми. Більше 40 віконець розкажуть цікаві історії, факти з минулого та теперішнього, відкриють, як виглядали історичні місця. Ну а найбільш спостережливі читачі на міських вуличках зустрінуться з відомими діячами культури та мистецтва: Олександром Довженко у Києві, Львом Ландау в Харкові, Іваном Федоровим у Львові та багатьма іншими. Розпочнемо подорож!  
ПтахАбетка. Українські пернаті”, Ірена Панаріна (Видавництво "Ранок") 
В Україні можна зустріти 436 видів птахів. Багато з них – рідкісні, занесені до Червоної книги України, захищені європейським законодавством з охорони природи. Художниця Ірена Панаріна обрала 33 пташки, які проживають чи залітають в Україну, та створила унікальну пташину абетку. Книжка ілюстрована в оригінальній авторській техніці ниткових зображень. Це видання — не лише для тих, хто опановує грамоту, а й для всіх, хто любить і береже природу. 
“Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака”, Галина Ткачук (Видавництво "Ранок") 
У стародавньому Києві на Подолі жила собі дівчинка на ім’я Квасоля. У ті часи багато хто з киян умів перетворюватися на тварин чи птахів. Квасоля була білкулакою, бо перекидалася на білку. Якось у Києві з’явився таємничий невловимий злодій – Опівнічний Пожирака. Квасолин тато – відьмак Буряк, вирішив знайти спосіб, щоб відлякати ненажеру. Небезпечними й химерними околицями Києва Квасоля разом із бузиновим чоловічком Патикославом вирушають на пошуки інгредієнтів для чарівного зілля Буряка.
Сапієнси”, Володимир Арєнєв  (Видавництво "Ранок") 
2178 рік, Київ, світ далекого майбутнього. Одного квітневого дня звичайнісінький школяр Михайло Неборак познайомився з новачком на ім’я Олександр Ненарок. У нього дві мами, дідусь-некромант і залізне серце. Але це — лише початок карколомних пригод у довгоочікуваній науково-фантастичній повісті для підлітків від знаного в Україні та Європі письменника Володимира Арєнєва.  
“Космічні агенти проти Сирного Монстра”, Аня Хромова (Видавництво "Ранок") 
Вітя Мальченюк, а насправді таємний агент Йотан Йотог, живе на Землі, ходить у другий клас і має підготувати плацдарм для висадки прибульців. Під час чергового сеансу зв’язку з керівництвом Йотан отримує секретне завдання, проте не встигає його виконати. Тепер над нашою планетою нависає страшна загроза, адже на Землю висадився Сирний Монстр. 
“Країна неслухняних дітей”, Валентина Кохан (Видавництво "Ранок") 
Після сварки з батьками Данилка засмоктало в портал, що відкрився прямісінько в його кімнаті. І вже за мить хлопчик приземлився на якесь зарозуміле дівчисько, яке назвало себе Катрусею. Дивно? Можливо. От тільки Данилкові нема, коли про це думати. Адже його перенесло в дивовижний світ, де можна досхочу кататися на атракціонах та їсти солодощі, де немає дорослих та їхніх дурнуватих правил… 
“Коли я була лисицею”, Таня Поставна (Видавництво “Vivat”) 
Дідусь говорить своїй онуці, що насправді вона – лисиця. Дівчинка вірить. З цього дня починаються пригоди Лисички, її собаки Меркурія та особистого янгола на ім’я Ре. 
Ця книжка про дитинство і віру в дива. Про силу дитячої уяви і стосунки зі старшими. Про те, що деколи дідусь і бабуся можуть замінити батьків, а сім’я не обов’язково складається з мами і тати. Ця книжка допомагає дітям краще зрозуміти дорослі проблеми, а дорослим – згадати дитинство. 
"Коли я була лисицею" – важлива книжка про сприйняття світу, яка потребує не лише читання, а й обговорення разом із дитиною. Вмикайте свою уяву на повну і ласкаво просимо до світу Лисички! 
“Бізнес-маги”, Сергій Щербаков (Видавництво “Vivat”) 
Максим Дерев’янко, який ще рік тому мріяв про чарівну паличку, а тепер заснував школу комп’ютерної грамотності для бабусь і дідусів, раптом опиняється в центрі уваги всієї школи. Запустити вірус у комп’ютер вчительки історії? Без проблем! Але, виявляється, проблеми тільки починаються! Краща подружка підтримує запеклого ворога, до юного бізнесмага з’являється податкова, а прибуток від уроків із бабусями доводиться витрачати на організацію батла на мільйон! І як одночасно виконувати уроки, вести акаунтInstagramі канал на Youtube?  
Швидше розгортайте книжку, щоб дізнатися, чому шкільний семестр закінчується так видовищно, що заздрять навіть студенти, а також що запише Максим у свій щоденник підприємця. 
“Знаю я один секрет”, Олег Майборода П "Всеукраїнське спеціалізоване видавництво "Світ") 
Український поет. Його поезія представлена на міжнародних конференціях і виставках, зокрема, в Канаді, США, Великій Британії, Угорщині. Нова книга містить веселі вірші, чистомовки, тексти, загадки, анаграми, ігри зі словами. В яких зашифровані назви головних героїв. Читання цієї книги — захоплива гра. 
Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. 
“Корабель світлих мрій”, Любов Відута  П “Всеукраїнське спеціалізоване видавництво”Світ”) 
Книжка зацікавить широке коло маленьких читачів — дошкільнят і учнів молодших класів, покличе у фантазійний політ на кораблику мрій, нагадає, як багато важить ввічливе слово, як чудово, коли в тебе багато друзів, а ще — захопить відгадуванням загадок, промовлянням скоромовок, навчить лічити. 
"Космокоти. Марсіанські хроніки Мурка Мняуска", Юлія Ілюха (Дитяче арт-видавництво "Чорні вівці") 
День, коли пухнастий котик Мурко побачив по телевізору відомого винахідника Ілона Маска, перевернув життя звичайного домашнього улюбленця догори дриґом. Відтепер він доброволець Мурко Мняуск, і його найбільша мрія — полетіти на Марс! Чи вдасться Муркові зустрітися з Ілоном Маском, щоб стати першим у світі котиком-марсонавтом, та чи відкриє йому свою головну таємницю червона планета? 
"Це всі ми", Євгенія Завалій (Дитяче арт-видавництво "Чорні вівці") 
"Це всі ми" – повість про те, як звичайні підлітки можуть змінити своє місто на краще. Одного дня Андрій та його друзі знаходять на березі моря багато мертвої риби. Вони намагаються з'ясувати причини екологічної катастрофи і знайти шляхи її вирішення. Читачі дізнаються про дельфінів і забруднення морів, про волонтерів і сортування відходів, як збирати підписи під петиціями і формувати громадську думку. Це книга про любов до тварин і природи, справжню дружбу і прагнення змінювати світ. 
"Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама", Оксана Драчковська (Дитяче арт-видавництво "Чорні вівці") 
Нова книжка Оксани Драчковської - автобіографічна історія-казка для діток про себе та свого синочка Назарка, який, на жаль, із самого народження є дитиною з інвалідністю і не може ходити. Мама Оксана щодня веде боротьбу за краще майбутнє для всіх особливих людей, для Назарка. Казка розповідає діткам, що не всі люди однакові, як не варто здаватися, коли важко, як триматися, коли сил не залишається і як жити в цьому світі, який, здебільшого, призначений для звичайних людей. Казка дуже легка, цікава та кольорова, яка дарує усмішку та надію. 
Небилички від Марічки”, Маруся Щербина (Видавництво Зелений Пес (Гамазин)) 
Ця цікава й захоплива книга розповідає про приголомшливі пригоди дітей у світі фантазії: про мандри Країною Солодощів Ласунки Ганнусі, про подорож Країною Музики любительки пригод Віки та про карколомний феєрверк пригод дівчинки Софійки, її песика Самурая та друга Іванка, які й у чари повірять, і на собі їх перевірять, і на драконах політають, і в полоні злодіїв побувають, і чарівних булочок поїдять, і друзів назбирають, і всіх урятують! 
Для таких самих любителів мріяти, вигадувати та шукати пригод, як і тринадцятирічна авторка цієї збірки Маруся Щербина. 
“Різдвяні ельфи”, Ганна Олійник (Видавництво Зелений Пес (Гамазин)) 
Далеко в горах, надійно сховане від людського ока, дістало прихисток поселення різдвяних ельфів, тих маленьких майстрів, які щороку готують подарунки для малечі та споряджають Санту в навколосвітню подорож. Але несподівано Різдво опиняється під загрозою! Чи вдасться його врятувати? І до чого тут кумедна такса? Нумо розгортати сторінки цієї яскравої книжки й поринати в казкову атмосферу свята! 
“Козацькі вітрила”, Богдан Мельничук (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 
Казкова повість, призначена для дітей молодшого та середнього шкільного віку, вчить читачів любові до рідної землі, поваги до героїчного минулого українського народу, насамперед його славних синів-козаків, пошанівку до християнсько-моральних цінностей і народних традицій, кмітливості та мужності у складних ситуаціях боротьби з ворогами. 
“Літні забави”, Ніна Фіалко (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 
Ці повісті — перша книга відомої романістки, присвячена дітям. Авторка часто спілкується з онуками, знає запити, вподобання, звички дітей, вміє проникливо, дотепно й правдиво зобразити їхній світ. Для широкого кола читачів. 
“Пригоди в Бобровій заплаві”, Марія Пономаренко (Видавництво Навчальна книга  Богдан) 
Добрі та щирі казкові оповідки про пригоди бобренят, їхніх друзів та сусідів сподобаються юним читачам, адже багато хто в образах звірят упізнає себе. 
“Маріям та підвіконна пошта”, Ірина Громова (Видавництво "ДІПА") 
"Маріям та підвіконна пошта” відкриває цикл ілюстрованих історій про Маріям - дівчинку, що вірить у дива, які приховують звичайні (або не дуже звичайні) речі й події. А вже як чогось дуже бажається, то Маріям знає один спосіб… 
“Крадій Спогадів”, Володимир Нікітенко (Видавництво "ДІПА") 
"Крадій спогадів” – дитяча казка про боротьбу сміливих дітлахів з таємничим Кримським Згадкожером, заради повернення друзів, їх спогадів та рідної землі. 
Чим особлива ця книга? Через казкову призму автор розповідає малечі про часточку нашої історії, країни, яку врятувати може тільки сміливість та любов наших дітей. Пройшло п’ять років з того часу, як Крим став окупованою ворогом територією України. Дітки, народжені у недалекому 2014 році скоро підуть до школи, але вони не мають ніяких спогадів про літо на березі Чорного моря, про аромати ялівця на стежках гори Чатир-Даг, про український Крим, що потроху для багатьох перетворюється на далекий спогад. 
“Професіонали”, Лана Ра (ТОВ “Новаторфільм”) 
Данилко та Богдан намагаються знайти відповідь на питання «Ким бути?». У книжці зібрано 10 їхніх професійних пошуків. Герої відкривають для себе професії, водночас дізнаючись багато цікавої та корисної інформації. Кожна професія – то окрема пригода. В пошуках їм допомагає вірний друг – песик Флешка.  
У другому етапі кожен експерт обере з цього списку п’ять книг-претендентів, які розставить по місцях за ранжуванням. 
Відповідно: 
I місце (5 балів)— переможець і далі  
II місце (4 бали), 
III місце (3 бали), 
IV місце (2 бали), 
V місце (1 бал). 
Оргкомітет, шляхом підрахунку балів визначить по 3 книги в кожній з номінацій, які пройдуть в третій етап голосування.Ці твори-фіналісти будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець. 
Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована телеканалом "Еспресо" та підтримується ГО "Демфорум". Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках "Книжкового Арсеналу"в Києві. 
Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес українців до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року в ефірі телеканалу "Еспресо", на сайтах "Espreso.TV" та "Демфорум".  
На порозі Другого етапу відбору побажаємо усім учасникам удачі і прихильності високоповажних експертів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар