середу, 8 липня 2020 р.

З народної криниці

Богуш А., Лисенко Н. Українське народознавство в дошкільному закладі : навчальний посібник
   Висвітлено теоретичні засади народознавства, історію розвитку етнопедагогіки, зміст і методику ознайомлення дітей з українською національною культурою, літературою, мистецтвом. Розкрито методичні прийоми ознайомлення дітей з державними і національними символами, побутом, святами, звичаями, обрядами, іграми, народним промислом. Друге видання (1-ше вид. — 1994 р.) доповнене новими результатами досліджень.


   Навчальний посібник "Моя країна - Україна" створений відповідно до програми "Українське народознавство в дошкільному закладі" і призначений для використання у роботі з дітьми від 3 до 6 років. Він розповідає про українську батьківщину і дитину в ній, історію дитячих ігор та іграшок, про житло, ремесла українців, національний одяг, народні звичаї та обряди, про виникнення та історію Української держави, її символіку тощо.
 Посібник включає яскравий інформаційний та ілюстративний матеріал, містить систему цікавих запитань і завдань, які спонукають до інтерактивної взаємодії дорослого і дитину.
 Книжку створен Іріною Олексіївною Луценко — кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри дитячої творчості Інституту розвитку дитини НПУ ім. М. П. Драгоманова, автором низки книжок з питань дошкільної освіти.

Лозко Галина Українське народознавство
   Автор не тільки значно розширила коло народознавчих проблем, але і доповнила книгу новими фактичними даними (зокрема розділи про походження українського народу, міфологію, пантеон слов'янських Богів, державну символіку, додано відомості про цілющі рослини і священних тварин тощо).
Відтворено давній календар наших Пращурів "Коло Свароже", зроблено докладний аналіз Велесової Книги, яка нині вивчається у курсі шкільної програми з літератури. Видання доповнене ілюстративним матеріалом, а також великим списком наукових джерел.
Книга буде цікавою для всіх, хто любить і шанує рідну минувшину та дбає про майбутнє збереження нашого етносу.
Стельмащук Галина Українські народні головні убори 978-617-629-125-1
   У монографії вперше розглянуто процес розвитку головних уборів та зачісок, що побутували на території України з найдавніших часів до початку XX ст.
Висвітлюються всі види і форми головних уборів різних соціальних груп населення, загальні риси та регіональні відмінності. Показано роль атрибутів, символів, знаків у головних уборах, особливо обрядових.
Для істориків, етнологів, мистецтвознавців, художників, викладачів та студентів, усіх, хто цікавиться питаннями традиційної культури українського народу.
Стельмащук Галина Українське народне вбрання
   На джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку XX ст. Розглянуто комплекси вбрання усіх етнографічних регіонів України. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників.
М. С. Білан, Г. Г. Стельмащук Український стрій
  На обширному джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного строю від найдавніших часів до XX ст. Розглянуто комплекси строїв усіх етнографічних регіонів України та зв'язок строю із духовним життям народу. Додано короткий словник народної одягової термінології та список літератури про одіж.

Немає коментарів:

Дописати коментар