суботу, 11 липня 2020 р.

Бібліотечний кінозал до Всесвітнього дня шоколаду

11 ЛИПНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ШОКОЛАДУ | Яворівська РДА
11 липня відзначають Всесвітній день шоколаду. Першими шоколад навчилися робити ацтеки, які називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори охрестили ласощі «чорним золотом» і їли їх для зміцнення витривалості. У середньовіччя споживання шоколаду в Європі було доступно тільки аристократам.
11 липня – всесвітній День шоколаду
Сьогодні, 11 липня, всі ласуни відзначають смачне свято - Всесвітній день шоколаду. World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи. Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії та, зокрема, і в Україні. 

Чим корисний шоколад Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму.   Також існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння.  Водночас науковці одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями. Існує думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби.  
Сьогодні відзначають Всесвітній день шоколаду
Користь чорного шоколадуПротягом останніх років низка світових ЗМІ повідомляють, що вживання шоколаду корисне для серця, допомагає запобігти раку і підвищує настрій. Існує гіпотеза, що шоколад здатен сповільнити процеси старіння.Розширення судин   какао та чорного шоколаду сприяють утворенню окису азоту. Це з’єднання розширює судини і знижує тиск. Таким чином, шоколад робить досить вагомий внесок у запобігання або стримування прогресу хвороб, пов’язаних із запаленням, і дещо знижує тиск. Антиоксидантна дія Какао і шоколад містять поліфенольні сполуки, які вловлюють і гасять вільні радикали, і пригнічують ферменти, залучені в пероксидацію. Простіше кажучи, ці речовини не дають нашим молекулам псуватися від бомбардування дуже реактивними сполуками.
Вінниця.info | Їжте шоколад і веселіться – вінницькі медики у ...
Баланс холестерину В одному з експериментів, після 7 днів споживання темного шоколаду, у людей знизився на 6% рівень «поганий холестерин» та на 9% зріс рівень «хорошого холестерину». Подібні результати були отримані і в інших дослідженнях, в тому числі серед людей з діабетом 2 типу. Кровопостачання мозку Какао і шоколад може бути корисним пацієнтам з деменцією, хворобою Альцгеймера і тим, хто переніс інсульт. Також ці продукти покращують функції мозку, уважність та укріплюють пам’ять. Якщо ви мало спите, шоколад і какао допоможуть вам відновити сили. Мікрофлора кишківника Поліфеноли какао мають достатньо малу біодоступність, тому тільки частка спожитих речовин потрапить з кишківника у кров. Проте позитивний ефект какао та чорного шоколаду досить очевидний. Фотозахист шкіри Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує прояви почервоніння, запалення і вільнорадикальних процесів, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену.  Дітям не варто їсти шоколад, тому що солодощі — це загроза для зубів, і зайві калорії замість повноцінної їжі. Але не варто забувати, що флавоноїди, які містяться в какао-бобах, позитивно впливають на стан імунної системи кишківника і запобігають харчові алергії. Всупереч міфу, що шоколад і цитрусові викликають алергію, це неправда. Те, що приймають за алергію у дитини, це атопічний або системний контактний дерматит. Харчова алергія проявляється як біль у животі, свербіж слизових рота або діарея. Дерматит дійсно часто супроводжується і харчовими алергіями, тому іноді вони збігаються. Але найбільш поширеними харчовими алергенами є молочні продукти, горіхи або яйця, але не какао. Втім чорний шоколад містить калорії, цукор і жир. Його слід вживати в обмежених кількостях. Якщо ви хочете отримати більше антиоксидантів, то можете збільшити також споживання фруктів і овочів.

День шоколаду: як святкувати У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту, а також екскурсії на шоколадні фабрики, заводи і кондитерські. Тут можна не тільки дізнатися, як роблять шоколад, але і взяти участь у різних конкурсах, дегустаціях, майстер-класах і виставках.




Немає коментарів:

Дописати коментар