вівторок, 19 березня 2024 р.

  #тижденьпоезії2024

                                                               День 4

Національна премія Імені Тараса Шевченка є найпрестижнішою державною відзнакою в Україні. Ця премія вважається найвищою відзнакою не лише за твори літератури, а й мистецтва загалом. Лауреатами є такі відомі письменники М.Матіос, В.Шкляр, О.Гончар, М.Дочинець, Г.Пагутяк та багато інших.

Військовий кореспондент, спортивний коментатор, поет  Дмитро Лазуткін — лауреат Шевченківської премії 2024 за поетичну збірку «Закладка»





  Книга планувалася як збірка ліричних текстів, але війна внесла свої корективи. Як стверджує автор, його книга – це своєрідний поетичний репортаж та поетична фіксація реальності. У ній зібрано чимало текстів із часів АТО та волонтерських поїздок на схід України. Орієнтовно чверть віршів написані вже з початку повномасштабної війни.

  Всі історії, які є в нових текстах, побудовані на реальних персонажах та подіях. Зокрема, там тексти, навіяні подіями в Маріуполі, поїздками в Бахмут, Дергачівський район на Харківщині.

  Перша презентація книги «Закладка» відбулася в Києві.  

теплий вересень чудова пора для тих хто прокидається просто неба не маючи власних стін

ось вони ніжаться під сонячним промінням ось вони ходять по сухій траві яка прилипає до їхніх підошов ніби спогади про безтурботне дитинство і жінка що йде парком

відпускає з рук доньку аби вона якнайшвидше

розлякала зграю голубів

час котрий нікому не належить

прогрівається запальничкою

перша сигарета

перша міцна кава

перші дзвоники у школі на пагорбі

і в кожній молитві більше вдячності аніж зазвичай

і кожне яблуко падає мов одкровення

зірки в очах ніби дрібні монети за які

нічого вже не купити

життя ніби скибка дині на тарілці осені



Немає коментарів:

Дописати коментар