суботу, 16 березня 2024 р.

 #тижденьпоезії2024

Український інститут книги щорічно організовує та проводить «Національний тиждень читання». Цього року Акція була масштабована до 4 тижнів читання із різною тематикою впродовж року. Тиждень з 16 до 24 березня присвячений поезії. 

Гаслом тижня поезії став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової — «Ріки незмінно течуть додому». У візуальній частині ми використали фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка. Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім — це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім — це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім — це Україна.

Цьогоріч Literary Agency OVO   ІІ   Літературна агенція OVO активно долучається до акції «Національний тиждень читання поезії» від Українського інституту книги та організовує марафон читання військової поезії, який триватиме з 16 до 24 березня. Координаторкою марафону стала українська поетка та культурна менеджерка Tetiana Vlasova. 

До участі  запрошені відомі українські митці, блогери та діячі. Але марафон не має обмежень — кожен українець може долучитися до нього. 

Що потрібно зробити, щоб взяти участь у марафоні читання військової поезії?

1. Вибрати один вірш поета, який боронить (чи боронив) Україну. Пропонуємо скористатися добіркою, яку ми створили, або ж ви можете обрати будь-який ваш улюблений вірш від поетів-військовослужбовців.

Поезії ви знайдете за цим посиланням ➡️ https://drive.google.com/.../1_eA4BCJQIlAvlTcz1MmFWReHh7n... 

2. Опублікувати вірш поета-військовослужбовця у вигляді посту (текст+тематична картинка або фото автора) або записати відеоролик, у якому ви читаєте вірш. Ви можете вибрати один із форматів (відео або пост), який більш комфортний для вас.

3. Викласти пост або відео в соцмережах Instagram або Facebook, використавши тег #тижденьпоезії2024. Не забудьте вказати ім'я та прізвище автора.

Також ви можете тегнути сторінку Літагенції OVO, щоб ми швидше побачили ваш пост. Про найцікавіші публікації ми будемо розповідати у своїх соцмережах. 

Наша філія приєднується до Челенжу.

1 день - Улюблена поезія


Марина Кузьменко

Вірш про рідний дім

Це щастя – мати дім, куди вертатись,

Куди хотіти ввечері іти.

Дім, який хочеться прикрасити до свята

Ікони ставити.

Молитися святим.

Це неймовірна радість –

Мати стіни.

Які надійні та не зрадять,

Бо свої.

По вартості вони насправді є безцінні.

Хоч без ремонту.

І пишнот.

Але – живі.

Бо знають правду,

Навіть пошепки почуту.

Бо заласкавлюють

І гріють в холоди.

У фотографіях допомагають не забути.

І хочеться вертатися туди…

Додому.

В простір згадок і емоцій.

Годин мовчання

І невпинних днів розмов.

То щастя мати дім,

Який крізь роки

Примножує любов.

Беріть участь у марафоні читання військової поезії разом з нами! Ми можемо подякувати нашим поетам-захисникам, поширивши їхню поезію! 

Немає коментарів:

Дописати коментар