вівторок, 12 березня 2024 р.

 






 Повномасштабне російське військове вторгнення в Україну, що розпочалося 24 лютого 2022 року, драматично вплинула на все українське суспільство. Сама приналежність до української політичної нації та факт проживання на українській землі стали  факторами ризику, які реально загрожують життю та здоров’ю кожного громадянина. Безперечним є те, що дії російської армії та задуми російського воєнно-політичного керівництва можна кваліфікувати як «геноцидні» по відношенню до всього українського народу. В абсолютної більшості ситуацій кремлівським катам абсолютно байдуже на етнічне походження, релігійні переконання чи рідну мову  жертв їх злочинів в Україні. Етнічні росіяни чи російськомовні українці, які не стали на шлях колаборації, так само зазнають знущань зі сторони військових рф, а ракети, що прилітають у тилові міста України зовсім не мають здатності вирізняти етнічну приналежність жертви терористичної атаки.

 Тим не менш, українське суспільство не є гомогенним. Ризики і наслідки повномасштабної війни для більшості суспільства і для груп меншин, становище яких і раніше було вразливим, можуть мати різний характер.

 Однією з таких етноспільнот є роми. Відданість традиційним правилам організації суспільного життя, орієнтація на родинні зв’язки, закритість ромських громад від зовнішніх впливів допомогли зберегти свою національну ідентичність протягом багатьох століть проживання серед інших народів, але це стало причиною певного відокремлення і як наслідок економічних проблем  багатьох ромських сімей.

 Саме ці проблеми обговорювались на бесіді – інформаціі «Ромська національна меншина в нашій громаді».

 Бібліотека є відкритою до спілкування з представниками ромської національності, у цей складний час ми намагаємось своєчасно реагувати на їх запити та надавати допомогу та сприяння у вирішені проблемних питань.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар